Saturday, 18 January 2014

Puting Kosong dan Air Kosong Kepada Bayi

Bismillahirrahmanirrahim..

Dah lama nak kongsi tentang perkara ini. Saya sedih dan kecewa bila fikirkan tentang dua benda ni..puting kosong dan air kosong yang diberi kepada bayi yang belum cukup umur 6 bulan. 






 
Situasi 1
~ Semasa check up umur sebulan Irfan di sebuah Klinik Kesihatan. Saya ternampak seorang ibu memberikan sebotol air masak kepada bayinya yang saya rasa umurnya sebulan juga. Ada seorang anaknya berumur lebih kurang 2 tahun bersama-samanya. So, saya agak mesti bayi tersebut anak keduanya. Bayi tersebut comel, putih melepak. Bila dia nangis, mak dia terus sumbat dengan botol air kosong tu. Mak dia tak breastfeed sebab nampak dia ada bancuh susu formula. Sementara dia bancuh tu la, dia minta maid dia sumbatkan air kosong kat bayi dia...saya nak marah kat mak dia dan nak bagitau, tolong jangan bagi air kosong..tapi saya sendiri pun bermasalah masa tu..saya bagi susu ibu kat Irfan guna botol susu..tak dapat direct feeding (nanti saya ceritakan kenapa)..jadi, saya hanya mampu memandang tanpa menegur mak bayi tersebut..saya rasa menyesal sebab tak tegur.


Situasi 2
~ Berlaku semasa hari raya, masa tu Irfan berumur 1 tahun lebih dan Alhamdulillah saya masih breastfeeding. Semasa beraya di kampung (Melaka), saya sangat terkejut bila seorang ibu yang baru lepas bersalin 2 hari dah bagi bayinya hisap puting kosong. Ibu itu seorang nurse dan itu anak nya yang kedua..Bila bayinya yang berusia 2 tahun tu menangis, ibu bayi tu terus sumbat puting kosong..tercungap2 dan bersungguh2 bayi tu hisap puting tu..bayi tu besungguh2 hisap puting kosong..hisap angin..bila baby tu nangis2 sket bila hisap puting tu..akak tu sumbat2 lagi puting kosong tu..tonyoh2 puting tu kat mulut baby..Please la kak..bagi dia susu..dia haus tu..baby lapar tu kak..baby nak susu akak tu..pegi la masuk bilik bagi baby akak susu.. bukan layan borak orang yang datang raya ni...baby memang cepat haus kak..please la bagi..tapi semua tu dalam hati!!

...saya tak berani nak tegur akak tu..saya juz mengeluh kat adik saya jer masa tu. Saya tak tegur akak tu sebab saya baru anak sorang, belum pun dapat breastfeeding cukup 2 tahun. Akak tu dah anak kedua, nurse pulak tu..sampai sekarang saya masih ingat kat baby tu ..dan saya rasa sangat kesian & terbayang bertapa laparnya baby tu nak susu..tapi mak dia bagi puting kosong jer kat dia..(saya menaip sambil nangis..)

Situasi 3
~ Dapat cerita dari seorang kenalan mengatakan anak kawannya yang masih dalam hari lagi asik kembung..saya tanye kenapa?..sebabnya mak dia dah bagi puting kosong kepada bayinya sejak umurnya baru beberapa hari. Air masak pun sudah diberi juga. Kawannya itu masih lagi breasfeeding dan tidak campur dengan susu formula...saya pernah lihat anak kawannya..dah berumur sebulan masa tu tapi berat tak bertambah..kecik jer nampak...macam mana berat bayi nak bertambah..kaenalan saya cerita, bila baby nangis..sumbat puting kosong..bila lepas baby mandi, baby nangis..sumbat puting kosong  atau kadang2 bagi air masak..lepas habis menyusu..baby diam kejap..pastu nangis..sumbat puting kosong..saya kesian kat baby tu..kesian sangat!..baby memang kerap menyusu!


Nak breastfeed kena ada ilmu..kena faham apa maksud menyusu mengikut permintaan bayi..kenapa bila dah bagi susu, baby nangis lagi, kenapa dah bagi susu..baby nak lagi susu...kena tau semua tu..perkara ini kena belajar..kena banyak membaca, google, tanye kawan2 yang dah berpengalaman..

...atau kalau tak dapat nak breastfeed sekalipun kena tahu apa keburukan puting kosong, apa keburukan bagi air kosong kepada bayi.





Bila saya taip jer situasi 1 pun..saya dah rasa sebak dan nak nangis..tak tau kenapa emo sangat..anak orang lain..biar la kan apa yang diorang nak buat. Tapi saya sedih & menangis sebab kesian kat baby tu. Saya rasa mak dia dah dera dia..tak bagi minum susu ibu yang sangat berkhasiat tu..

Ini apa yang saya buat bila bayi saya menangis:

1) Bagi terus susu badan..walaupun baru aje bagi minum..kalau bayi tak mahu, dia akan alih-alihkan kepala. Kalau hisap pun, kejap2..kejap hisap, kejap tarik tak mau hisap..so buat langkah kedua pulak;

2) Periksa pampers baby. Maybe dah penuh atau baby buang air besar dan rasa tak selesa..kalau tak juga, cuba langkah ketiga;

3) Periksa perut bayi, mungkin kembung. Bayi yang berumur kurang 4 bulan memang mudah untuk kembung. Bezanya sama ada kembung itu serius atau tidak. Bagi bayi hisap puting kosong lagi memburukkan keaadaan, baby anda hisap angin dan angin tersebut berkumpul di dalam perut. Lagi banyak hisapan bayi anda pada puting kosong tersebut, lagi banyak angin terkumpul di dalam perut.

4) Kalau ketiga-tiga langkah kat atas tu dah buat..baby tetap menangis..mungkin dia tak selesa sebab cuaca..mungkin panas..berpeluh2 atau sejuk, mungkin baby tu nak dukung, nak peluk sebab dia akan rasa comfort dalam pelukan ibu dia.

Tak semestinya dah berjaya breastfeeding 2 tahun, dah kira pandai. Banyak lagi benda saya nak kena belajar. Ilmu tak pernah habis untuk dipelajari..sama2 kita belajar yer :)



Related Posts by Categories



0 comments :

 

Copyright © Moms Beauty Shoppe . Designed by Whitey Mommy