Friday, 28 February 2014

5 Tips Atasi Alahan Semasa Mengandung

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah apabila sebagai seorang perempuan disahkan hamil, kita terasa diri menjadi sempurna...gembira, teruja, risau pun ada..terutamanya apabila pertama kali mengandung.

Saya nak ceritakan pengalaman saya sendiri mengandung anak pertama dan kedua. Lain orang lain alahannya..dan lain anak lain jugak alahannya. Anak pertama, alahan sangat teruk bagi saya. Kali pertama dan menunggu 8 bulan untuk hamil..bagi saya ia sangat teruk tapi disebabkan teruja dapat mengandung dan rasa bersemangat..alahan teruk tu saya boleh terima dengan redha. 

Orang kata biasa kalau alahan teruk kali pertama..anak kedua mesti dah ok kan...Ohh tidak pada saya..alahan teruk yang sama macam mengandung anak pertama dulu.




Macam mana dikatakan alahan teruk?
Anak Pertama
Saya kerap muntah..start celik mata bangun pagi sampai nak tidur...muntah tak kira masa walau pun dah kerap makan..huhu.

Bila berus gigi keluar rasa pahit kaler kuning..kerap pening kepala, takleh bau goreng2, bau kereta, bau badan suami sindri (ampunn hihi), bau minyak wangi, takleh minum air masak..pernah kena tahan untuk drip air kat hospital sebab dehydration, sebenarnya kena tahan wad tapi takmau..

Sebab banyak sangat muntah dari pagi sampai malam..saya termuntah darah pekat setiap 2 minggu...yang saya ingat 4 kali kena muntah darah tu..doktor bagi cuti seminggu-seminggu selepas setiap kali muntah darah..first time kena muntah darah tu, kena tahan wad 2 hari..lepas daripada tu doktor just bagi cuti suruh rehat kat rumah.

Anak Kedua 
Start muntah2 teruk masa mengandung minggu ke 7..Simptom alahan yang sama macam anak pertama..bila dah start simptom tu, terus saya apply cuti rehat 1 minggu sebab tau, kalau datang kerja pun belum tentu boleh buat kerja...

Kali ini, saya dah dapat kawal sikit muntah2 selepas bercuti rehat 1 minggu tu..muntah2 pun tak seteruk anak pertama.  -Tiada muntah darah pekat, ada keluar macam darah, tapi doktor kata yang keluar tu jus gastrik. Tak pernah kena tahan wad, tak dapat cuti seminggu (hihi..cuti seminggu pun kalau muntah teruk takde maknanya hokey)..rasa bertenaga walaupun muntah2 sepanjang hari (rahsianya...kena baca entri ini sampai habis..)

5 Tips Atasi Alahan/Mabuk Ketika Hamil



Tips ini saya  amalkan untuk kurangkan muntah2 tu..alahan/mabuk/loya  tetap ada tapi dapatlah kurangkan sedikit.
 
(1) Kerapkan makan. 
Makan dalam kuantiti yang sedikit tapi kerap. Selalunya kat rumah atau kat meja ofis saya sentiasa ada roti, biskut gandum jacobs (bukan biskut berkrim..ini dah tentu akan rasa loya nanti), buah-buahan yang agak masam seperti epal hijau & limau mandarin (limau sunkist saya tak suka sebab perut rasa pedih perut bila makan, maybe tinggi asid). Lain2 buah saya tak pernah try.

(2) Elakkan makan makanan yang pedas, berlemak dan bergoreng.
Saya ada juga makan makanan pedas tapi sikit2 & kadang2 jer sebab nak hilangkan rasa loya..tapi tak elok sebenarnya sebab nanti senang kena pedih ulu hati..so wajib elakkan!

(3) Minum air dengan kerap
Saya  tak boleh minum air masak..telan ajer boleh tapi konfem lepas tuh muntah keluar air balik..memang tak faham..so alternatifnya saya minum air ribena & sunquick Bancuh tanpa tambahan gula...nanti senang pulak kena kencing manis semasa hamil.

(4) Berehat secukupnya.
Bila dah muntah2, badan memang rasa letih, rasa nak baring aje. Jadi kalau ada keje2 rumah yang nak kena buat..bolehlah minta tolong husband. Alhamdulillah, husband saya banyak membantu..tq dear :)..terharuu..kalau kat ofis, kalau dah tak larat..memang saya akan baring kejap 15-20 minit..pastu baru sambung buat keje balik.

(5) Ambil supplement 
Masa anak first hanya amalkan folic acid beli kat Guardian jer..tapi anak kedua saya makan Set Kehamilan Shaklee yang mengandungi Vitalea Iron Formula (Multivitamin), B Complex with Folic Acid, Vitamin C dan Ostematrix (Kalsium).  Pengambilan supplemen ini boleh bantu kurangkan alahan teruk tersebut...boleh baca di babycenter . Supplemen membantu melengkapkan nutrien, zat2 dan mineral yang kurang akibat tidak selera makan atau termuntah tadi. Sekurang-kurangnya saya tak risau apa zat yang diperolehi oleh baby dalam kandungan apabila kerap sangat muntah. Saya rasa bertenaga dan jaga anak pertama yang tengah lasak dan masih breastfeeding lagi..time ini umur Irfan 2 tahun 1 bulan. Paling penting lagi..supplemen yang saya makan adalah SEMULAJADI & SELAMAT,  vitamin yang klinik bagi memang saya tak ambil.


Set Asas Kehamilan Shaklee

Banyak tips-tips lain yang boleh dicuba untuk atasi alahan teruk ni..sebab lain orang lain alahan dan pengalaman dua kali mabuk teruk semasa mengandung banyak benda  saya belajar..banyak TIPS-TIPS EKLUSIF lain yang saya akan kongsikan KHAS dengan customer Moms Beauty Shoppe sahaja yer :)

Jom dapatkan SET KEHAMILAN SHAKLEE anda dan lalui pengalaman indah ini!
Dapatkan pada HARGA ISTIMEWA dan Tips-tips Ekslusif Semasa Mengandung:

Hubungi:
Pengedar Sah Shaklee Anda
Ummu Athiyah Ismail
pm/sms/whatsapp 012-222 9578
ummuya@gmail.com
fb page: Moms Beauty Shoppe


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
SMS/Whatsapp 012-222 9578 untuk membuat sebarang pembelian.
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, saya adalah pengedar Shaklee di kawasan Kg Sg Merab Luar, Bangi dan Sg Sekamat, Kajang dan Dataran Masjid Putrajaya (weekdays).
Kini anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 20% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM65 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.




*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Thursday, 6 February 2014

Vitalea Iron Formula Shaklee- Multivitamin & Multihebat

Bismillahirrahmanirrahim.

Bila kita nak mulakan sesuatu  kita nak mulakan sesuatu kerja kita baca Basmallah kan..sebagai doa supaya kerja kita dipermudahkan oleh-Nya. 

Bagaimana pula kalau nak mulakan kerja seharian dari aspek pemakanan?
Saya cadangkan ambillah sarapan pagi untuk tenaga permulaan dan selepas itu ambil supplemen Multivitamin & Multimineral iaitu VitaLea Iron Formula Shaklee. 

Kenapa Vitalea?...Jom kita tengok apa kelebihan dan fungsi Vitalea ini.

Multivitamin tertua di dunia


VITA-LEA ® IRON FORMULA
-------------------------------

Perbezaan Multivitamin Shaklee dengan Suplemen Lain:

Vita-Lea Shaklee adalah multi-vitamin dan mineral yang pertama dicipta di dunia. Asalnya dikenali sebagai “Vitalize-Mineral” dan disingkatkan sebutan kepada “Vita-min”, dan perkataan vitamin yang disebut kini asalnya dari Shaklee. Peningkatan teknologi telah mengubah bentuknya dari cecair (90 tahun dahulu) kepada bentuk tablet yang dikenali sebagai Vita-Lea. Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. Ia diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.


Tablet "Vita-Lea" ini disaluti dengan serbuk nutrisi – spirulina. Ia dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai “Explo-tab”. Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protin untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.


Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita-Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%.Vita-Lea telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTI-VITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000.


Manfaat Utama Vitalea:
> Penambahan Tenaga Segera – pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu system memori dan focus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian.

> Pelengkap Nutrisi – Kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang, terutamanya mereka yang mengamalkan sayuran (vegetarian) dan anaemia.

> Keupayaan Sistem Produktif – Penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar.

> Metabolisma – Sangat membantu dalam stimulasi metabolism dan melambatkan proses penuaan.

> Elemen Penting Pada Sel Tubuh – Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormone, serta menjaga kesihatan tirod.

> Melindungi Organ – Melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.




Fakta Nutrisi Di Dalam Vita-Lea
---------------------------------------


(1) Vita A - Kesihatan mata, kulit, anti-oksida, melawan kanser, cegah rabun malam, bantu tumbesaran, kuatkan kerangka tulang, gusi, gigi, system respiratori, sistem imun dan rambut yang sihat.

(2)Vita D – Perkasa kepadatan tulang, mencegah penyakit tulang lembut, osteoporosis dan psoriasis.

(3)Vita E – Anti-oksida, kepejalan kulit, kulit berseri, melancar sirkulasi darah, mencegah darah beku, sakit jantung, katarak, atritis, baik untuk sistem produktif lelaki, mengurangkan kesan parut.

(4) Vita C – Anti-oksida, melawan kanser, merangsang formasi kolagen, meningkatkan daya tahanan penyakit, percepat sembuh luka, mencegah selsema, gusi berdarah, darah beku, hidung berdarah.

(5) Asid Folik – Kesihatan fetus, merangsang pengeluaran susu badan, kesihatan sel darah merah, kurangkan risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, osteoporosis, tekanan, ulsert mulut, kesihatan kulit.

(6) Vita B1 – Menukarkan makanan kepada tenaga, perkasa memori, kecerdasan mental, membina dan meransang peredaran darah, bantu tumbesaran, masalah keresahan, mabuk laut/darat, mengurangkan petanda herpes zoster.

(7) Vita B2 – Tukarkan makanan kepada tenaga, anemia, keletihan mata, katarak, jangkitan lidah dan mulut, kekejangan.

(8) Vita B3 – Tukar makanan kepada tenaga, menghasilkan hormone, meransang peredaran darah, lower blood ripid, merawat kepeningan, cirit-birit, migraine, ulser, nafas berbau, baik untuk perut dan usus.

(9) Vita B6 – Metabolisma protin, baiki otot, senggugut, penenang, tenaga, elakkan muntah-muntah, bibir kering, glossitis, dermatitis, kekajangan, kebas, anemia.

(10) Vita B12 – Membantu tumbesaran fetus dan kanak-kanak, bantu selera makan, tindak balas saraf, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, focus, keupayaan seksual dan mengelakkan anemia, keletihan, keresahan, diabetis, rabun.

(11) Biotin – Bantu B-kompleks berfungsi lebih efektif, cegah rabun, rambut beruban dan gugur, diabetis, sakit otot, eczema dan keradangan kulit.

(12) Vita B5 – Meredakan tekanan, kesan penenang, melawan alahan, sembelit, keletihan, atritis, meredakan kesan sampingan akibat antibiotic, mencegah jangkitan, percepat sembuhan luka.

(13) Kalsium – Perkasakan tulang dan gigi, darah beku, kebas, kejang, rasa sakit, insomnia, mengekalkan kadar degupan jantung normal, mencegah osteoporosis / penyakit tulang lembut.

(14) Fosforus – Meningkatkan kepadatan tulang, diabetis, batu karang, mencegah pereputan tulang, membantu ligament / otot dan meredakan kesakitan akibat atritis, anoreksia.

(15) Iodin – Baik untuk tirod, membantu tumbesaran fetus, tingkatkan kadar IQ kanak-kanak, membina ligament/otot dan kesinambungan tisu-tisu, kekuatan fizikal, mengawal berat badan.

(16) Zat Besi Membentuk hemaglobin, redakan kesakitan akibat PMS (senggugut), membantu tumbesaran, melawan penyakit, mengelakkan keletihan, anemia.

(17) Magnesium – Kesihatan tulang, gigi, merehatkan otot dan sistem saraf, sifat penenang semulajadi, mencegah tekanan, diabetis, sakit jantung, batu karang, sakit buah pinggang, hati dan masalah penghadalamn.

(18) Copper Membantu menukarkan zat besi kepada haemoglobin, kesihatan rambut, edema, penyakit berkaitan tulang, masalah kebangkakan.


(19) Zink Perkasa sistem imun, percepat sembuhan luka, keupayaan seksual lelaki, mencegah masalah prostat, baik untuk deria rasa dan bau, ketajaman minda.




KENAPA PERLU MEMILIH MULTIVITAMIN SHAKLEE?
Suplemen seimbang dan komprehensif yang dihasilkan dengan Sains terbaik Shaklee yang mampu dibeli. Vita-Lea dirumus khas bagi memenuhi keperluan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa. 


Tiada tambahan perasa tiruan, pemanis, bahan pewarna atau pengawet.


*Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.

Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Wednesday, 5 February 2014

SIjil Halal Shaklee Terbaru - Tahun 2014


 Bismillahirrahmanirrahim.

Saya dah amalkan supplemen Shaklee ni sejak tahun 2010...maksudnya dah 3 tahun lebih. Kelebihannya yang membuatkan saya terus setia adalah  ia merupakan supplemen yang SEMULAJADI, SELAMAT & BERKESAN...dan yang paling penting bagi orang Islam terutamanya adalah yang ianya HALAL.

Ini dia Sijil Halal Terbaru Shaklee untuk tahun 2014. Ia sentiasa diperbaharui setiap tahun. Jadi, tak perlu rasa was-was untuk makan supplemen Shaklee ni yer.



Sijil Halal Shaklee 2014



Sebanyak 28 produk makanan tambahan Shaklee telah disenaraikan di dalam sijil ini.
 
Buat pengetahuan semua, produk Shaklee dihasilkan dan dibungkus di USA sebelum diimport dan dibawa masuk ke dalam Malaysia. Setiap negara mempunyai badan pengeluar sijil halal sendiri, seperti JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) di Malaysia. Manakala di USA (United States of America) :

  1. Islamic Food and Nutrition Council of America (INFANCA)
  2. Islamic Services of America (ISA)


Justeru, untuk produk Shaklee ini, telah pun mendapat sijil halal yang sah daripada ISA. ISA ini pula merupakan badan yang diiktiraf oleh JAKIM
 
Jadi..makanlah tanpa was-was..Badan Sihat, Minda Cerdas..In sya Allah semoga kita semua dikurniakan kesihatan yang baik.


Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

 

Copyright © Moms Beauty Shoppe . Designed by Whitey Mommy