Wednesday, 12 March 2014

7 kriteria/panduan/guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN

Bismillahirrahmanirrahim..

Sejak akhir-akhir ni mesti banyak post kat FB tentang ESP kan..bulan ni Promo BUY 6 FREE 1..so memang rugi kalau sape yang tak borong bulan ni...expired pun lambat lagi..Sept 2015..kalau beli 1 Set Promo bulan ini..dapatlah buat bekalan untuk 7 bulan.

Sape2 yang mencari soy protein ni of coz NAK CANTIK, NAK KULIT CERAH, bagi Ibu Menyusu NAK BAGI SUSU BANYAK & PEKAT, NAK KURUS, NAK KUATKAN RAHIM bagi Ibu Mengandung..memang patut tahu kriteria soy protein yang terbaik..So, sebelum nak beli Soy Protein ni, mestilah nak tau macam mana nak cari yang BERKUALITI, SEMULAJADI & SELAMAT kan.. meh hari ini saya share kriteria untuk cari Soy Protein yang berkualiti.



7 kriteria/panduan/guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN
(1) Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic 
~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penanaman secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubung kait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

(2) Soybean tu mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic) 

~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered? sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.


(3) Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu 

~ Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 asid amino ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.


(4) Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol 

~ Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedangkan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.

(5) Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan 

~ Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

(6) Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan 

~ Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.

(7) Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa? 

~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg demikian unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium. 






Tahukah anda?
Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.


Kenapa ramai yang memilih ESP Soy Protein? 

♥ Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.

Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program.  Program ini memastikan soya yang digunakan dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses. 

Indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah.


♥  Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

♥ Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif.
 
♥  Setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat

 
♥ Kandungan lemak dlm ESP sangat minimum iaitu (1gm).

 
♥ Tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah.


♥  Tidak mengandungi kolesterol.
 
♥ Paling penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet.

 
♥ Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga.



Berminat untuk cuba ESP? Hubungi untuk Pesanan & Konsultansi Percuma:

Ummu Athiyah Ismail
pm/sms/whatsapp 012-222 9578
Fan page: Moms Beauty Shoppe 
emel: ummuya@gmail.com

 


*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Related Posts by Categories



0 comments :

 

Copyright © Moms Beauty Shoppe . Designed by Whitey Mommy