Tuesday, 28 October 2014

Semua Tentang Lecitin Shaklee

Bismillahirrahmanirrahim...

 
Ummu suka dengan lecitin ni..sebabnya boleh kuruskn badan. Ramai yg jumpa Ummu kata maintain jer badan, kurus jer. So takde rahsia apa2 pun..makan ikut keperluan dan ambil supplemen yg boleh bantu untuk kurus selain Lecitin amalkan sekali Alfafa & ESP. 

Kurus bukan dalam masa seminggu dua boleh nampak yer.. kalau siapa yg tak bersenam & tak diet..maybe dalam masa 6 bulan -setahun baru nampak kot...yang penting kena konsisten tau..

Jom baca tentang bestnyer lecitin ni..

LECITHIN SHAKLEE

Lecithin adalah pengemulsi semulajadi yang bertindak dengan cara melekat pada lemak dalam darah seterusnya mengapung dan mengelakkan dari lemak degil tersebut melekat pada dinding membran.

APA KANDUNGAN LECITHIN?

Lecithin Shaklee mengandungi sumber semulajadi daripada kekacang soya di mana setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin soya termasuk 80mg kolina dan 48mg inositol. Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilkan acetyl-kolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu.

APA FUNGSI KOLINA?

Kolina penting dalam diet harian kerana fungsinya menyokong kesihatan otak, hati, kardiovaskular dan pembiakan. Kolina adalah suatu komponen neuropenghantar asetilkolina yang terlibat dalam penghantaran mesej kepada otak dan sistem saraf. Maknanya selain untuk menghapuskan lemak degil, kolestrol dalam badan, Lecithin juga boleh membantu otak kita berfungsi dengan cerdas.

MANFAAT LECITHIN


Ia boleh melindungi hati kita
 ~ Bagaimana?
  • Lecithin  boleh menghalang enapan lemak di hati, sirosis hati dan hati berlemak. Yang baiknya ia juga boleh membantu memulihkan kesihatan hati.
 Memecahkan lemak dan kolestrol
 ~ Caranya?
  • Lecithin bertindak sebagai 'pembersih' salur darah, pengambilan tambahan membantu mengemulsi dan metabolisma lemak, kolestrol dan trigliserid dalam tubuh kita.
Melangsingkan
 ~ Menghalang obesiti.
  • Kalau kita ambil Lecithin dalam kuantiti yang betul  maka makin cepatlah pembakaran lemak degil dalam tubuh kita berlaku. Lepas tu jadilah langsing semula  tanpa penyakit kerana ianya seimbang dengan tubuh badan kita.
Mencantikkan otot dan kulit.
  • Ia mengelakkan kulit bersisik/kering terutama yang kerap menggunakan pendingin hawa. Lecithin boleh membentuk membran sel, melembabkan serta menghaluskan kulit supaya kulit kita jadi cantik, juga boleh mengaktifkan metabolisma sel dan melambatkan penuaan.
Memperbaiki alergi
  • Lecithin boleh menghalang platlet darah dari mengaktifkan tisu gegelang di dalam salur darah yang boleh menyebabkan alergi semakin paarah seperti penyakit kulis spt dermatitis dan demam alergi.
Menghalang kejadian batu karang 
  • Batu karang tu terjadi akibat dari kolestrol yang berlebihan alam badan kita. Jadi Lecithin akan bertindak untuk pengemulsi supaya kolestrol yang mencanak-canak tu dapat dihalang dari menjadi batu karang.

Mempertingkatkan daya ingatan dan meringankan stress
  • Kolina yang saya nyatakan di atas tadi akan berfungsi untuk penghantar/ agen saraf kranial yang boleh mempertingkatkan kuasa pembelajaran, memperbaiki daya ingatan, menghalang Alzheimer dan meringankan stress.
Menghalang tekanan darah tinggi
~ Caranya?
  • Lecithin boleh menghalang arterioklerosis, menggalakkan peredaran darah. Maknanya Lecithin menghalang darah daripada tersekat atau tersumbat.
Boleh juga untuk mengatasi masalah prostat lelaki 
Meringankan sembelit
  • Fungsinya untuk melembutkan najis dengan cara melembabkan usus dan meleraikan toksin dalam usus.

LECITIN SANGAT MEMBANTU IBU BERSALIN/DALAM PANTANG

>>Lecithin boleh membakar lemak yang berlebihan dalam badan ibu baru bersalin .biasanya lemak-lemak terkumpul ketika mengandung.
>> Lecithin ini juga boleh berperanan untuk mengurangkan risiko clog duct atau duktus susu tersumbat
>> Lecithin boleh membantu ibu mengatasi masalah lost of short term memory yang biasa akan dialami selepas bersalin.
>> Lecithin juga boleh membantu menyalurkan inositol dan kolin dalam susu ibu untuk meningkatkan perkembangan otak bayi.

PERBEZAAN PRODUK LAIN DAN SHAKLEE 

(PERBEZAAN BERASASKAN ORGANIK DAN SEMULAJADI)



KATEGORI
LECITHIN SHAKLEE
LECITHIN XXX with Vit. E

Kandungan Nutrisi                         
518 mg Lecithin                                                                   80 mg Kolin                                                                  40 mg Inositol
                                                                        
150mg Lecithin
20.6 mg Vit. E

Harga

(Bukan Ahli)                                    
Rm52.50       
                                                       (180 softgels)                                                                                              
RM80

 (150 tablets)

Cadangan Aturan Makan          
4-6 biji  (1 hari)                                           
2 tablet 1 hari




SIAPA YANG MEMERLUKAN LECITHIN

1)        Pesakit DIABETES
 – mereka tak boleh kekurangan lecithin
2)        Pesakit BUAH PINGGANG
 – kolina dalam lecithin meringankan tugas buah pinggang untuk memproses protein
3)        Penderita KEGUGURAN RAMBUT
 – memerlukan lecithin kerana kekurangan inositol (komponen dalam lecithin menyebabkan keguguran rambut).
4)       Pesakit STROK.
5)       Orang yang banyak mengambil karbohidrat kerana ia boleh membentuk lemak dalam darah.
6)       Orang yang mengalami KOLESTEROL TINGGI.
7)        Orang yang mengalami masalah fokus, terutama koordinasi anggota badan.
8)       Pelupa.

9)        Ibu menyusu untuk lancarkan air susu dan merawat bengkak susu.

10)        Mereka yang nak kurus, termasuk ibu yang menyusu.

KESAN KEKURANGAN LECITHIN

v  Rambut gugur
v  Tidak dapat fokus dengan baik
v  Sering sakit dan mengalami keradangan.

SUMBER MAKANAN YANG KAYA DENGAN LECITHIN

Pengambilan makanan kaya lecitin membantu mempunyai hati yang sihat. Makanan laut, sayur-sayuran hijau, kacang-kacangan dan produk susu yang kaya Lecithin. Makanan-makanan tersebut meningkatkan pengeluaran Phosphatidyl Kolin. PC membantu membina membran sel hati sehingga mencipta hati yang sihat.Termasuk juga soya & telur
Lecithin Shaklee dibuat dari soya yang diproses secara semulajadi.

Nature’s Emulsifier (Pengemulsi Semulajadi) – yang  membantu badan menyerap nutrien larut lemak seperti Vitamin A,D,E, K, Beta Caretone
-Boleh didapati dari tisu binatang dan tumbuhan (plant)
-Untuk commercial didapati dari telor, jagung & kacang soya
-Fat Emulsifier – Metabolisma lemak
-Asid linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan tidak boleh menghasilkannya sendiri dan  ia perlu diambil melalui diet harian
-Kolin – satu komponen neurotransmitter
-Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf
-Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan

DOS YANG DIPERLUKAN

Untuk pelangsingan, tekanan darah tinggi, pemecahan lemak
  •  2-3 kali sehari (sebelum atau selepas makan, 6 kapsul)
  • Untuk kesan yang memuaskan amik 3 biji pada waktu makan tengahri dan 3 biji selepas makan malam
  •  Paling penting hendaklah dimakan selepas makan.

Untuk pemeliharaan kesihatan
  • 2 kali sehari, 3 kapsul  setiap kali (sebelum  atau selepas)

PANDUAN PILIH PRODUK

Berikut adalah panduan untuk memilih produk kecantikan dan kesihatan:
1. Halal.
2. Berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia.
3. Dihasilkan dari bahan semulajadi.
4. Tidak mengandungi bahan kimia merbahaya.
5. Mempunyai kajian dan ujian klinikal.
6. Harga berbaloi standing dengan kualitinya.


Produk Shaklee TERBUKTI memenuhi piawaian produk kesihatan yang selamat dan harus anda pilih.
MENGAPA SHAKLEE ?
1. Produk Shaklee di Malaysia disahkan HALAL oleh ISA-Islamic Service of America, badan yang diiktiraf oleh JAKIM.
2. Berasaskan sumber semulajadi yang tulen dan bebas dari bahan pengawet, tiruan, pemanis, pewarna, dan perisa.
3. Setiap bahan diuji dengan kawalan kualiti untuk ketulenan dan bebas dari bahan berbahaya seperti racun serangga.
4. Setiap ramuan botanikal turut diuji oleh pihak ketiga.
5. Setiap produk mengandungi ramuan aktif yang tepat untuk kesihatan yang optimum secara konsisten.
6. Shaklee mematuhi Good Manufacturing Practice piawaian kawalan kualiti yang lebih ketat berbanding yang lain.
7. Produk Shaklee terserlah diseluruh dunia dengan membantu para atlet dan angkasawan NASA untuk misi mereka.



APA KATA MEREKA YANG DAH MENCUBA LECITIN SHAKLEE?
























Kawan2 berminat nak cuba?
Hubungi Ummu Athiyah sms/whatsapp 012-222 9578.
Nanti Ummu bagitau macam mana nak makan yer...

FB Moms Beauty Shoppe
Emel ummuya@gmail.com


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
SMS/Whatsapp 012-222 9578 untuk membuat sebarang pembelian.
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, saya adalah pengedar Shaklee di kawasan Kg Sg Merab Luar, Bangi dan Sg Sekamat, Kajang dan Dataran Masjid Putrajaya (weekdays).
Kini anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 20% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM65 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.


Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Related Posts by Categories



 

Copyright © Moms Beauty Shoppe . Designed by Whitey Mommy