Tuesday, 30 December 2014

15 Tips untuk Meningkatkan Penghasilan Susu

 Bismillahirrahmanirrahim...



Lama tak kongsi tips-tips tentang penyusuan susu ibu...selalu cerita tentang tips-tips untuk cantik jer kann..almaklum bulan ni promo habis-habisan vitamin cantekks2 hehe ...Jangan Lupa Grab Promo Vitamin E, Vitamin C dan Collagen Powder yer..esok Last Harga Promo!


Jom kita baca....

1) Dapatkan pam yang bersesuaian yang membantu menjimatkan masa dan selesa 

2) Periksa jika pam anda mempunyai masalah sedutan atau sebagainya yang membuatkan susu semakin kurang 

3) Kerapkan mengepam atau menyusu setiap 1 1/2 jam atau 2 jam sekali. Jika perlu buat hyperstimulation atau power-pumping dengan menggunakan pam yang ada double-pumping

4) Pastikan bayi menyusu kedua belah payudara sehingga dia berhenti sendiri 

5) Tingkatkan masa mengepam contohnya selepas bayi menyusu tambahkan sesi mengepam sekurang-kurangnya 5-10 minit untuk tujuan stimulasi
 
6) Bagi bayi yang belum memulakan solid food elakkan suplemen seperti air masak, formula dan jus buah untuk pastikan anak terus menyusu susu badan 
7) Si ibu banyakkan mengambilan makanan yang mengandungi protein dan kalsium untuk hasilkan lebih banyak susu badan
 
8) Pelbagaikan menu makanan anak bagi yang sudah memulakan solid food jika si ibu masih tidak dapat menyediakan jumlah susu yang diperlukan. Bayi yang kenyang akan kurang minum susu.
 
9) Banyakkan minum air masak ataupun perbanyakkan makanan yang mengandungi sup bagi si ibu
 
10) Banyakkan berehat. Jangan asingkan tempat tidur untuk memudahkan penyusuan dan perbanyakkan sentuhan kulit ke kulit untuk menggalakkan bayi menyusu lebih lama
 
11) Perbanyakkan menyusu bayi anda untuk tingkatkan penghasilan susu. Susukan bayi anda sebelum pergi bekerja. Pesan pada pengasuh agar tidak memberikan EBM di dalam botol sekurang-kurangnya 1 jam sebelum anda mengambil bayi anda. Cara ini dapat menjimatkan EBM dan secara tidak langsung anda dapat membuat stok
 
12) Banyakkan sesi mengepam di pejabat dan di rumah jika bayi anda telah kenyang.
 
13) Elakkan penggunaan botol susu ketika anda berada bersama bayi. Bayi yang minum melalui botol akan minum lebih banyak kerana puting botol menyebabkan aliran susu laju dan bayi akan minum banyak berbanding bayi yang menyusu terus payudara kita.
 
14) Elakkan apa-apa perkara yang boleh membuatkan susu badan anda drop contohnya penggunaan pil perancang. Kedatangan haid juga salah satu sebab penghasilan susu akan menjadi kurang, elakkan stress, sentiasa menjaga kesihatan agar tidak jatuh sakit. Tingkatkan pengambilan kalsium sebelum dan semasa kedatangan haid.
 
15) Langkah terakhir ambil galactagogues. Elakkan daripada mengambil pil yang mengandungi dadah seperti motilium. Galactagogues???..aper tu?..Di dalam bahasa yang mudah galactagogue ialah penggalak/penambah susu. Salah satu penggalak/penambah susu yang popular ialah Alfalfa, fenugreek, soy protein dan sebagainya.. 

Jika anda mengalami masalah penyusuan dan ingin dapatkan Supplemen Penyusuan, 
Sila hubungi saya 
sms/whatsapp 012-222 9578
Ummu Athiyah Ismail 
Klik LIKE di page saya Moms Beauty Shoppe untuk mendapatkan Diskaun Hebat, Promosi Terkini dan Info Percuma.

Kalau ada yang berminat nak cuba SET PENYUSUAN Shaklee ni & tiada tunai dan nak beli guna kredit kad/ debit kad,

boleh klik icon di bawah  ->>


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=92ea7d01cd7d6245f19a2da8aa6534b4


Untuk pertanyaan lanjut dan nak dapatkan Konsultansi Percuma boleh terus hubungi:
Ummu Athiyah Ismail
012-222 9578 (sms/whatsapp)


Dapatkan pada Harga Ahli dengan berdaftar dengan Ummu sekarang untuk beli dengan Harga Penjimatan.


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
SMS/Whatsapp 012-222 9578 untuk membuat sebarang pembelian.
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, saya adalah pengedar Shaklee di kawasan Kg Sg Merab Luar, Bangi dan Sg Sekamat, Kajang dan Dataran Masjid Putrajaya (weekdays).
Kini anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 20% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM65 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.


Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Related Posts by Categories



0 comments :

 

Copyright © Moms Beauty Shoppe . Designed by Whitey Mommy