Monday, 13 April 2015

12 Jenis Vitamin Yang Diperlukan Oleh Ibu Menyusu

Bismillahirrahmanirrahim... 

Pagi2 Isnin dah ada meeting, sampai ke tengahari non-stop. Takde break untuk minum pagi dari 9 sampai 12.30 tengahari. Nasib baik ler sempat breakfast dengan ESP dan kuih sikit. Mengepam pun sempat jugak tadi sebelum start meeting..kalau tak..bengkak nak menunggu meeting habis.

Makanan yang seimbang penting tau untuk ibu2 menyusu. Vitamin, mineral, protein, kalsium mesti mencukupi sebab kita berkongsi dengan anak yang menyusu, bukan semasa mengandung jer tau.

Jom kita semak apa yang ibu-ibu menyusu perlukan.


Sebenarnya, wanita menyusukan anak memerlukan vitamin dan nutrien yang lebih tinggi berbanding dengan wanita yang mengandung.

Lihat senarai ini:
1. Tenaga (kilokalori)
• Wanita Normal : 2000
• Wanita Mengandung : + 150 – 350
Wanita Menyusu : + 550


2. Protein (g)
• Wanita Normal : 37
• Wanita Mengandung : + 13
Wanita Menyusu : + 24


3. Kalsium (mg):
• Wanita Normal : 450
• Wanita Mengandung : + 750
Wanita Menyusu : + 750


4. Ferrum (mg) :
• Wanita Normal/Mengandung dan Menyusu : 28


5. Vitamin A (mcg) :
• Wanita Normal/ Mengandung : 750

• Wanita Menyusu : + 450

6. Vitamin D (mcg):
• Wanita Normal : 2.5
 
• Wanita Mengandung/Menyusu : + 7.5

7. Thiamine (mg) :
• Wanita Normal : 0.8
 
• Wanita Mengandung/Menyusu : + 0.2

8. Riboflavin (mg) :
• Wanita Normal : 1.2
• Wanita Mengandung : + 0.2
 
• Wanita Menyusu : + 0.3

9. Niacin Equivalent:
• Wanita Normal : 1.3
• Wanita Mengandung : + 2.3

• Wanita Menyusu : + 3.6

10. Asid Folik (mcg) :
• Wanita Normal : 200
• Wanita Mengandung : + 200

• Wanita Menyusu : + 100

11. Vitamin B 12 (mcg):
• Wanita Normal : 2.0
• Wanita Mengandung : + 1.0
 
• Wanita Menyusu : + 0.5

12. Asid Askorbik (mg) :
• Wanita Normal : 30
 
• Wanita Mengandung / Menyusu : + 20

Berdasarkan info di atas, ibu menyusukan anak memerlukan LEBIH BANYAK nutrisi dan vitamin ketika menyusu berbanding wanita normal dan wanita mengandung. So, kalau dibandingkan ibu2 yang ambil air longan kering untuk tambahkan susu, khasiat nya hanya untuk tambahkan susu tapi tak merangkumi nutrien2 lain.


Ketika menyusukan anak, kalsium, protein dan kalori adalah amat diperlukan oleh ibu. Begitu juga dengan vitamin lain seperti b complex yang berperanan sebagai anti-stress dan lain-lain lagi.


Cuba fikirkan, apakah kandungan nutrisi dan vitamin yang ada pada air longan kering atau soya atau alfalfa. Ya mereka adalah milk booster yang baik, tetapi hanya membekalkan hanya satu ciri kandungan nutrisi. Seperti longan kering, hanya membekalkan kalori, tinggi tau kalori air longan ni...soya pula memberikan protein dan alfalfa memiliki kalsium yang tinggi. Berbeza dengan Set Menyusu 3M Shaklee yang lengkap dengan semua keperluan vitamin dan nutrisi bagi ibu yang menyusukan.


Antara dugaan besar yang kerap melanda ibu-ibu menyusu sehingga susu berkurangan atau mulai kering adalah STRESS. Penyebab utama stress adalah disebabkan kurangnya vitamin dan nutrisi fizikal dan rohani. Vitamin dan nutrisi fizikal adalah zat dari makanan dan vitamin dan nutrisi rohani adalah doa, zikir dan perkara yang dilakukan untuk berada dekat dengan Allah.


Ibulah yang memikul tanggungjawab utama dalam menyusukan anak, ibulah juga yang perlu berusaha dengan gigih untuk memberikan yang terbaik kepada bayinya, jadi diri ibu perlukan zat dan nutrisi yang terbaik.


Adakah cukup dengan sekadar memastikan pemakanan yang sihat? Walhal, kita juga sedia maklum bahawa zat-zat makanan akan hilang sedikit demi sedikit semasa proses penyediaan, proses memasak dan seterusnya proses menyimpan makanan. Jadi apakah yang kita makan hari-hari? Tepuk dada tanyalah hati. Lebih memburukkan lagi bila tubuh kita sendiri menjadi penghalang kepada nutrisi dan zat yang akan diserap, di antara sebabnya tidak mengawal pemakanan, pengambilan makanan ringan, minum kafein berlebihan, stress dan lain-lain lagi.


Ibu-ibu ada hak untuk menidakkan hakikat kepentingan pengambilan makanan tambahan, padahal ibu-ibu juga amat mengetahui betapa pentingnya makanan tambahan bagi membolehkan ibu mencapai target 2 tahun menyusukan anak. 


Set Menyusu 3M


Set Menyusu 3M yang saya pilih untuk kesihatan menyeluruh. Bukan setakat untuk banyakkan susu ibu tapi tahap kesihatan diri juga meningkat. Dah tak kena sembelit, dah jarang pening kepala, takde rasa macam nak pitam, sakit2 urat..Alhamdulillah. Dah berjumpa set ini masa anak pertama dan sekarang teruskan untuk anak kedua yang dah berusia Setahun 8 bulan ;)

Berminat untuk cuba set ini dan dapatkan Tips Eksklusif untuk tambah susu? Pesanan dan konsultansi Percuma, boleh hubungi:

Ummu Athiyah bt Ismail
pm/sms/whatsapp: 012-222 9578 

FB page: Moms Beauty Shoppe


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
SMS/Whatsapp 012-222 9578 untuk membuat sebarang pembelian.
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, saya adalah pengedar Shaklee di kawasan Kg Sg Merab Luar, Bangi dan Sg Sekamat, Kajang dan Menara Tulus, Presint 3 Putrajaya (weekdays).
Kini anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 30% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM75 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.



Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Related Posts by Categories



0 comments :

 

Copyright © Moms Beauty Shoppe . Designed by Whitey Mommy