Tuesday, 23 June 2015

4 Sebab Leucine Penting Dalam Minuman Untuk Kurus

Bismillahirrahmanirrahim...




Hari ke 6 berpuasa..Alhamdulillah..badan rasa fit..makan pun berjaya dikurangkan masa sahur & masa berbuka. Masa sahur bersahur dengan Cinch Shake dan makanan ringkas seperti roti, mee, nasi sikit dan lauk. Tak makan banyak sebab kenyang dah minum Cinch Shake. Best puasa kali ini sebab first time bersahur dengan Cinch Shake, sebelum ni bersahur dengan ESP & Mealshakes. Best bukan setakat kenyang tapi badan rasa fit & langsing, sebab Cinch Shake meengekalkan otot semasa berat badan kita menurun. Kalau anda perasan, selalunya kalau berat badan kita turun, otot2 pada lengan, kaki, perut jadi menggeleber dan tak pejal. Itu maksudnya anda kekurangan otot, pentingnya otot sebab ia meningkatkan metabolisme dan membakar lebih banyak kalori.


Ok, nak ceritakan serba sedikit tentang Cinch Shake yg mempunyai bahan istimewa dipanggil Leusina yg bertujuan untuk mengekalkan otot semasa penurunan berat badan.



Cinch™ Shake Mix
Campuran Proprietari Protein dengan Leusina
•    Bebas Laktos
•    Rendah glisemik
•    Soya Bukan-GMO

~ Cinch™ Shakes rasanya sangat enak dan merupakan cara yang berkhasiat untuk membantu dalam mengekalkan otot perlu dan memberikan anda rasa puas semasa menurunkan berat badan. 
~ Diperkaya dengan Leucine™ bagi mengekalkan otot semasa
anda menurunkan berat badan
~ Kaya dengan protein bagi membantu anda rasa kenyang
dan puas

~ Tinggi serat dengan enam gram bagi setiap hidangan

Adakah perlu kekalkan otot? Pernah dengar tentang YOYO Effect?

Orang yang diet dan berjaya kurus, kemudian kembali gemuk..itu namanya yoyo effect. Bila kita mengamalkan low calorie diet, badan akan menerima arahan untuk menyimpan lemak, dan memecahkan tisu otot untuk tenaga. Sebabnya badan kita diberitahu bahawa sekarang ia berada dalam keadaan kelaparan  (famine respon), jadi badan kita tak tahu bila starvation itu akan berakhir, sebagai langkah berjaga-jaga, badan kita simpan dulu fat yang merupakan sumber tenaga yang tinggi, dan cenderung untuk menggunakan sumber lain seperti memecahkan tisu otot sebagai sumber tenaga.
Sewaktu tisu otot dipecahkan untuk tenaga tadi, nitrogen dilepaskan dan badan akan bertindak untuk menyingkirkannya dari badan melalui buah pinggang bersama2 air dalam sel badan kita. Jadi bnyk air telah digunakan untuk menyingkirkan nitrogen tadi. Dan sebab itulah bila timbang, tara! Sekejap je badan dah kurang 1 2 kg. Kiranya yang hilang berat tadi bukan lemak, tapi air sahaja..

Tisu otot bantu membakar kalori 24 jam sehari, lebih banyak tisu otot yang kita ada, lebih banyak kalori akan dibakar. Bila badan kurang otot, jadi, kalori yang dibakar pon sikit, jumlah makanan yang kita boleh ambil pon sikit..dari sepinggan dan boleh mkn setengah pinggan nasik je (cnth lah) so lama2 kita kurang kan makan, last skali kita akan hantar signal kat badan yang kita dalam starvation mode. Bila dah extremely hungry, we tend to eat more that we should. Sebab itu lah kita akan cepat kurus, dan cepat gemuk kembali.
Jadi, penting sangat2 untuk preserve otot ye, sangat penting, biar turun berat slow and steady asalkan berkekalan..Sebab tulah Cinch ni best, sebab dengan adanya leucine ni , otot kita dipelihara, jadi yang hilang berat tuh bukanlah mcm yo-yo effect tadi.

Kenapa kita perlukan Leucine dalam usaha menurunkan berat badan? Bagaimana ianya membantu?

1. Leucine membantu mengekalkan otot
Otot membakar kalori 24 jam, jadi lebih bnyk otot, lebih bnyk kalori dapat dibakar. Jika dalam usaha nk diet tadi, kita mengamalkan low calorie diet, badan akan anggap yang kita dalam starvation mode, jadi awal2 lemak akan disimpan sebagai sumber tenaga yang berharga sebab badan kita tak pasti bila starvation mode tu akan berakhir, dan badan akan mencari sumber gantian tenaga, jadi badan akan tumpu pada otot dan memecahkan tisu otot untuk survive. Bila otot pecah, nitorgen dilepaskan, dan akan disingkirkan melalui buah pinggang bersama air dalam sel badan lah. Jadi berat yang kurang tuh bukan lemak, tapi otot dan air..which definitely not good for our body.
2. Membolehkan proses sintesis protein berlaku
Protein yang kita ambil, tak kira lah sikit atau banyak, memerlukan kehadiran leucine untuk membolehkan proses sintesis tu berlaku. Jika badan kita mengesan kekurangan leucine, badan kita takkan meneruskan proses sintesis protein tu..dan bila protein tak digunakan, akhirnya, ia akan disimpan sebagai sumber tenaga..mcm lemak..itu yang berat tak kurang2 tu huhuhu
3. Mengelakkan pemecahan tisu otot semasa bersenam
Apabila tisu otot terjaga, otot tetap kekal dan dimantapkan..jadi lebih banyak kalori dapat dibakar..Yelah, bersenam untuk bakar kalori, dan pada masa yang sama, otot pon membakar kalori, jadi lebih banyak kalori dapat dibakar, dan lebih cepat proses penurunan berat badan berlaku.

4. Membantu kita lebih bertenaga
Jadi kita boleh bersenam lebih lama, dan boleh membakar lebih banyak kalori. Yeay!

So..dah tau kan kepentingan Leucine ni. Ia tak boleh dihasilkan oleh badan tapi kena diambil daripada sumber makan. Antara yang terbaik ialah Cinch Shake, bukan sahaja ada Leucine..tapi ada tinggi nilai khasiat nutrien di dalmnya iaitu:

1) 24g protein bagi setiap hidangan
2) 6g serat
3) 35% Nilai Harian 21 Vitamin & Mineral
4) Bebas Laktosa
5) Rendah Indeks Glisemik yg sesuai untuk pesakit diabetes
6) Tiada lemak trans
7) Rendah kalori- hanya 190 kalori setiap hidangan yang mengenyangkan


Jika berminat untuk order, hubungi segera:
012-222 9578 (sms/whatsapp)

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma . Kepuasan anda Keutamaan Kami. EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya.

Dapatkan pada Harga Ahli dengan berdaftar dengan Ummu sekarang untuk beli dengan Harga Ahli dan dapat PERCUMA Vitalea sementara promosi masih berlangsung.


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
SMS/Whatsapp 012-222 9578 untuk membuat sebarang pembelian.
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, saya adalah pengedar Shaklee di kawasan 
1)Kg Sg Merab Luar, Bangi 
2) Sg Sekamat, Kajang dan 
3) Menara Tulus, Presint 3, Putrajaya (weekdays).
Kini anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Related Posts by Categories



0 comments :

 

Copyright © Moms Beauty Shoppe . Designed by Whitey Mommy