Monday, 24 August 2015

Bahayakah Minuman Probiotik?

Bismillahirrahmanirrahim... 

Salam semua..saja nak up cerita tentang minuman probiotik ini. Ternampak ada share status kat FB. So, buat satu entry supaya senang nak rujuk balik kemudian hari kann...

 



Status tentang minuman probiotik ini ditulis oleh doktor Suriya Osman . Saya sharekan supaya lebih jelas tentang minuman ini.


Saya telah dihubungi oleh beberapa orang melalui fb messenger, whatsapp dan telegram untuk meminta maklumat tentang minuman probiotic yang telah disebut sebagai penyebab kanser darah dalam sebuah posting yang telah menjadi viral .

Disebutkan bahawa ada bakteria dalam darah pesakit yang sama dengan bakteria dalam minuman probiotic. Implikasinya adalah bahawa bakteria dari minuman probiotic terlibat dalam kanser anak itu .
Jawapan saya :
Memang ada kes-kes infeksi yang timbul dari pengambilan probiotic seperti rajah dalam gambar saya kepilkan ini . Contohnya L** telah dikenalpasti melalui PCR DNA fingerprinting dalam sebuah kes endocarditis ( lihat carta ).
Tanpa ujian fingerprinting mengunakan process PCR DNA, tidak boleh dikatakan bahawa bacteria dalam darah adalah dari bacteria lactobacilus dalam minuman tersebut .


Walaubagaimanapun, oleh kerana individu yang ada penyakit yang melemahkan sistem immune atau menjalani rawatan dimanan sistem immune dilemahkan ( chemotherapy, steroid treatment ) tidak digalakkan mengambil makanan atau minuman atau supplement probiotic sebab diketahui bahawa dalam kes-kes begini, kuman baik boleh menjadi patogen .

Tentang minuman yang disebutkan, ada kajian yang menunjukkan kadar kuman probiotic dalam minuman tersebut, walaupun 6 billion, tidak cukup untuk menambahkan bakteria baik dalam usus walaupun bakteria dari jenis yang kalis acid perut .

Selain dari ini minuman-minuman tersebut tidak mengandungi nutrisi yang signifikan selain dari gula dan sedikit protein (lihat gambar) . Selain dari ini produk produk tersebut ada banyak gula, maltodextrin dan perasa yang tidak disebut asli atau tiruan . Banyak juga ulasan oleh pakar nutritisi yang mengatakan bahawa produk produk tersebut kurang berkesan untuk menambahkan nutritisi anak dan bagi saya, adalah lebih baik mengambil produk probiotik yang asli seperti water kefir, milk kefir, tempoyak, kimchi, tapai dan lain-lain . 

Untuk tingkatkan kesihatan usus dan memastikan bakteria usus kita sihat, elok mengambil makanan prebiotik seperti sayur yang berserat serta makanan yang ada soluble fiber seperti gum arabic dan baobab fruit .

Makanan probiotic yang juga ada prebiotic yang semula jadi adalah susu ibu . Susu ibu dari ibu yang sihat susunya adalah makanan terbaik unuk bayi . Maka memang sebenarnya makanan yang ada bakteria baik adalah baik untuk manusia kecuali dalam kes-kes seperti yang saya sebut tadi .

Supplement serbuk dan capsule probiotic yang dijual mengandungi satu hingga lima strain bakteria sedangkan usus manusia yang sihat mengandungi 500-1000 strain bakteria . Dengan mengambil prebiotic, bakteria dalam usus membiak dengan sihat tetapi dengan mengambil probiotic sebagai supplement , diversity seperti diperlukan tidak ada. Bila kita jadikan hanya satu strain dominant dalam usus , ia mungkin menimbulkan masalah.

Selain dari ini kajian menunjukkan bakteria usus berbeza mengikut makanan dan iklim . Yang paling unique yang pernah dikaji adalah bakteria usus kaum hunter gatherer Afrika, kaum Hadza. Ada bakteria kaum Hadza yang dalam orang barat menyebabkan penyakit tetapi kaum Hadza tidak menyebabkan penyakit . Dalam ertikata lain , one man's bakteria is another man's pathogen ! 

Terlalu banyak yang kita masih tidak ketahui tentang micobiome manusia tetapi saya sendiri telah menyuruh pesakit hentikan pengambilan makanan , minuman dan supplement probiotic apabila saya dapati pesakit saya mempunyai sistem usus yang terlalu radang dan sensitif .


Itulah dia penerangan doktor Suriya tentang minuman probiotik.Nanti Ummu nak kongsikan Homemade Resepi Minuman Probiotik...khasiatnya lebih dari probiotik..guna dua bahan jer..tunggu yer...


Jika ada apa-apa pertanyaan lanjut atau berminat nak order produk Shaklee, hubungi :
012-222 9578 (sms/whatsapp)

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma yer u'olls! EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya. Info, tips-tips ada dikongsi di dalam FB Secret grup. Nak join? callin2 saya k..


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
Whatsapp 012-222 9578 untuk join keahlian atau membuat sebarang pembelian.
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, saya adalah pengedar Shaklee di kawasan 
1)Kg Sg Merab Luar, Bangi 
2) Sg Sekamat, Kajang dan 
3) Menara Tulus, Presint 3, Putrajaya (weekdays).
Anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Thursday, 6 August 2015

Promosi Shaklee Ogos 2015

Bismillahirrahmanirrahim...

Selamat Hari Raya semua..kembali bersiaran..macam raya sakan lah pulakkan..padahal cuti pun tak lama. Cuti raya hari tu amik 4 hari jer cuti, en asben tahun ini kena kerja..balik kampung pun dengan anak-anak jer huu

Nak cerita ni, promosi Shaklee untuk bulan Ogos 2015. Bulan ni dah takde Buy 6 Free 1 dah.tapi ada promosi lain. Meh la tengok apa dia..

(1) Vitalea for Children - BUY 3 FREE 1

 


Vita lea for chidren chewable dari shaklee ini merupakan multivitamin kanak-kanak yang POWER kerana:
  • Ia membekalkan 100% vitamin C, D dn E, serta BONUS: 8 jenis vitamin B yang penting
  • Ia membekalkan 200mcs kalsium, magnesium, zinc, copper dan banyak lagi
  • Ia tidak dicampur bahan perisa tiruan, perasanya adalah semulajadi dan enak, Ia juga tidak menyebabkan kaviti
  • Ia sangat lazat macam gula-gula sugus, perisa anggur

(2) Promosi YES Wellness Pack - Diskaun 5% bagi setiap produk untuk semua Ahli




Ada empat Set YES Wellness Pack iaitu:


Set Healthy Fitness - set untuk kurus tanpa rasa lapar dan kesan yoyo. Ada 3 perisa lazat Cinch Shake yang boleh dipilih iaitu Vanilla, Coklat dan Cafe Latte.



Set Healthy Prenatal - set untuk ibu mengandung/ hamil yang mementingkan keperluan nutrisi untuk tumbesaran bayi yang dikandung.


Set Healthy Postnatal - set untuk ibu-ibu selepas bersalin/ berpantang dan untuk ibu menyusu. Set ini untuk ibu-ibu yang hendak menjaga kesihatan dalaman di samping membanyakkan susu ibu.


Set Healthy Living - set ini untuk penjagaan kesihatan menyeluruh - kecantikan, kesihatan, pengurusan berat badan. Hanya satu sudu sehari dengan pelbagai manfaat kesihatan.

(3) PERCUMA Sebotol Vitalea bagi setiap Pendaftaran Keahlian dan Pembelian Minima Produk Shaklee


Ada 3 cara untuk dapatkan Vitalea secara PERCUMA dan dapat BONUS Berganda:
1) Daftar Keahlian RM69 untuk seumur hidup dan beli apa-apa produk Shaklee. Seterusnya anda layak terima sebotol Vitalea!

atau

2) Daftar Keahlian RM69 untuk seumur hidup dan beli mana-mana YES Wellness Pack di atas pada Harga Ahli dan Diskaun 5%. Seterusnya anda layak terima sebotol Vitalea!

atau

3) Dapatkan PERCUMA Keahlian seumur hidup Shaklee dengan pembelian 2 botol Vivix atau 3 kotak Collagen Powder atau minimum 200uv (point). Seterusnya anda layak terima sebotol Vitalea!

Jika ada apa-apa pertanyaan lanjut atau berminat nak order, hubungi :
012-222 9578 (sms/whatsapp)

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma yer u'olls! EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya. Info, tips-tips ada dikongsi di dalam FB Secret grup. Nak join? callin2 saya k..


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
Whatsapp 012-222 9578 untuk join keahlian atau membuat sebarang pembelian.
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, saya adalah pengedar Shaklee di kawasan 
1)Kg Sg Merab Luar, Bangi 
2) Sg Sekamat, Kajang dan 
3) Menara Tulus, Presint 3, Putrajaya (weekdays).
Anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Copyright © Moms Beauty Shoppe . Designed by Whitey Mommy