Thursday, 17 September 2015

Jangan Bunuh Semut

Bismillahirrahmanirrahim... 




Sejak akhir-akhir ni banyak pulak semut kat dapur rumah. Semut hitam dan semut merah yang bila kena gigit memang menjerit lah. Semut merah ni banyak kat sinki..yang semut hitam merayau-rayau ni banyak kat lantai. Kalau ada jer makanan manis terjatuh kat lantai..memang kejap jer diorang ni menyerang. 

Tak silap Ummu, pernah terbaca kat dalam satu buku..kita tidak boleh bunuh semut sebab semut ni pembawa rezeki. Jadi Ummu pun trylah google, ada hadis rupanya tentang semut ini kenapa tidak boleh bunuh. Jom baca jap... 


Nabi SAW pernah berpesan, kalau ternampak banyak semut di dalam rumah, ucaplah;

"Assalamualaikum rakyat Nabi Sulaiman a.s,
Ini rumahku, Aku mahukan kebersihan. Kamu adalah makhluk Allah s.w.t. yg sentiasa berzikir kepadaNya. 
Jika kamu mahu membuat sarang untuk meneruskan hidup kamu, kamu hiduplah di luar rumahku yg berdekatan dengan rumahku agar kamu selamat"


Jadi, kalau nampak puak-puak semut di dalam rumah, janganlah dibunuh dengan menyembur racun serangga atau membakar semut-semut atau sarangnya sekali. Tegurlah mereka dengan salam ke atas Nabi Sulaiman a.s seperti yang diajarkan oleh Nabi SAW.
Semut juga merupakan salah satu binatang yang namanya disebut di dalam Al-Quran selain dari lebah. Kisah semut terdapat di dalam Al-Quran Surah An-Naml (ayat 18-19);

*An-naml bermaksud semut.

A018
(Maralah angkatan itu) hingga apabila mereka sampai ke "Waadin-Naml", berkatalah seekor semut: "Wahai sekalian semut, masuklah ke sarang kamu masing-masing, jangan Sulaiman dan tenteranya memijak serta membinasakan kamu, sedang mereka tidak menyedari".
sumber : http://www.surah.my/27#18

A019 
Maka tersenyumlah Nabi Sulaiman mendengar kata-kata semut itu, dan berdoa dengan berkata:" Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan masukkanlah daku - dengan limpah rahmatMu - dalam kumpulan hamba-hambaMu yang soleh". 


Hadis juga ada menyebut tentang larangan membunuh semut-semut ini.

(1) Dari Abu Hurairah R.A bahawa Nabi SAW bersabda: 

"Sesungguhnya pernah seekor semut menggigit salah seorang Nabi lalu Nabi tersebut menyuruh supaya membakar sarang semut tersebut, tetapi Allah menurunkan wahyu kepadanya: Apakah hanya gara-gara seekor semut menggigitmu lantas kamu akan binasakan satu umat yang selalu membaca tasbih?" 
(Hadis Riwayat Muslim)

(2) Dari Abu Hurairah R.A, Nabi SAW bersabda: 

" Ketika salah seorang para nabi duduk berehat di bawah pokok, seekor semut telah menggigit beliau. Kemudian dia memerintahkan bungkusannya dipindahkan dari bawah pokok tersebut dan memerintahkan sarang semut itu dibakar. Lalu Allah menurunkan wahyu: 'Adakah mencukupi dgn membakar hanya kerana seekor semut yg mengigitmu'?" 
(Hadis Riwayat Bukhari) 

(3) Dari Ibnu Abbas R.A, bahawa Nabi SAW melarang membunuh 4 binatang iaitu semut, lebah, burung hud-hud dan burung Surrah 
(Hadis Riwayat Abu Daud)  

Berdasarkan hadis-hadis tersebut, dapat difahami bahawa kita dilarang membunuh semut. Semut yang dilarang bunuh itu ialah semut besar (semut Al-Sulaiman) kecuali ada alasan yang munasabah. Akan tetapi, semut-semut kecil yang selalu menganggu dan merosakkan boleh dibunuh.

Ada juga yang berpendapat bahawa membunuh semut bukan dengan cara membakar tetapi dibolehkan dengan menggunakan racun serangga. Wallahualam.



Jika ada apa-apa pertanyaan lanjut atau berminat nak order produk Shaklee, hubungi : 
Facebook: Ummu Athiyah Ismail
Sms/ Whatsapp: 012-222 9578

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma. EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya. Info, tips-tips ada dikongsi di dalam FB Secret grup. Nak join? callin2 saya k..


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
Whatsapp 012-222 9578 untuk join keahlian atau membuat sebarang pembelian.
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, saya adalah pengedar Shaklee di kawasan 
1)Kg Sg Merab Luar, Bangi 
2) Sg Sekamat, Kajang dan 
3) Menara Tulus, Presint 3, Putrajaya (weekdays).
Anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Related Posts by Categories



0 comments :

 

Copyright © Moms Beauty Shoppe . Designed by Whitey Mommy