Thursday, 17 September 2015

Rahsia Masak Daging Cepat Empuk

Bismillahirrahmanirrahim... 




 

Semalam en asben beli kambing potong-potong tu. Memang faveret dia..dan dah terjangkit kat bini dia nih hihi. Masa senbelum kahwin, tak berani nak makan kambing sebab orang kata nanti pening kepala. Tak elok makan kambing lah..itulah..inilah.. tapi sebenarnya lagi elok makan kambing daripada makan makan daging merah. Tu lah ikut kata orang..lebih baik baca fakta kann..

Selalunya kitaorang bakar kat dalam pemanggang ajaib..cepat sikit masak. Tapi kadang-kadang liat. Itu yang google macma mana nak bagi empuk sekata dan tak sakit gigi nak mengunyah daging kambing nih..terjumpa lah tips ini..jom kita baca..

Daging merupakan salah satu menu pilihan masakan yang tinggi protein, zat besi dan kalsium. Tetapi tahukah anda jika tidak tahu cara yang betul sewaktu memasak, daging akan jadi keras dan kurang sedap.

Bajet kalau rebus lama, daging jadi empuk tetapi sebenarnya cara ini akan buat daging mudah hancur. Anda boleh guna dua cara untuk melembutkan daging iaitu satu cara tradisional dan kedua cara moden. Jom kita lihat satu persatu...

1. Letak daging yang bersih dalam peti
Biarkan daging lembut dan simpan di dalam peti. Mungkin anda rasa susah untuk masak jika daging masih beku, tetapi daging yang sudah disimpan di dalam peti lebih empuk dan mudah dipotong berbanding segar.

Langkah-langkah:

- Cuci bersih daging setelah dibeli dari pasar di bawah air yang mengalir.

- Rebus daging, simpan di dalam bekas tertutup rapat dan masukkan di dalam peti dan guna jika perlu.

2. Guna daun betik
Daun betik mengandungi enzim yang boleh empukkan daging. Caranya mudah, ramas daun betik muda hingga keluar getahnya, kemudian gunakan untuk membungkus daging.

Langkah-langkah:
- Cuci bersih daging setelah dibeli dari pasar di bawah air yang mengalir.

- Rebus daging (bergantung menu masakan).
- Bungkus dengan daun betik muda yang sudah diramas, kemudian biarkan lebih kurang 1 jam sebelum dimasak.
-   Apabila daging sudah direbus, maka proses ini sekali gus membantu penyerapan rempah.


3. Cuci dengan nenas
Anda boleh menggunakan parutan nenas muda.Nenas mengandungi enzim yang boleh meleraikan serat-serat daging sehingga menjadi lebih empuk ketika dipotong.

Langkah-langkah:
-  Cuci bersih daging setelah dibeli dari pasar di bawah air yang mengalir.

-  Biarkan selama 30 minit sebelum dimasak.


4. Rebus dengan rempah
Cara menggunakannya mudah, setelah daging dicuci bersih, tabur daging cukup dengan rempah dan ramas. Biarkan beberapa saat, daging akan jauh lebih empuk.

Langkah-langkah:-  Cuci bersih daging setelah dibeli dari pasar di bawah air yang mengalir.
- Tabur daging dengan rempah sambil ramas tapi jangan sampai terlebih rempah, ya.
 


Semua cara yang kongsi ini dapat membantu melembutkan daging, anda boleh pilih salah satu cara yang paling praktis dan mudah.
Kredit: Mingguan Wanita



Jika ada apa-apa pertanyaan lanjut atau berminat nak order produk Shaklee, hubungi : 
Facebook: Ummu Athiyah Ismail
Sms/ Whatsapp: 012-222 9578

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma. EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya. Info, tips-tips ada dikongsi di dalam FB Secret grup. Nak join? callin2 saya k..


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
Whatsapp 012-222 9578 untuk join keahlian atau membuat sebarang pembelian.
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, saya adalah pengedar Shaklee di kawasan 
1)Kg Sg Merab Luar, Bangi 
2) Sg Sekamat, Kajang dan 
3) Menara Tulus, Presint 3, Putrajaya (weekdays).
Anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Related Posts by Categories



 

Copyright © Moms Beauty Shoppe . Designed by Whitey Mommy