Wednesday, 7 December 2016

Set Menyusu Shaklee - Penyusuan Susu Ibu Sehingga Dua Tahun

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum..

Nak menyusukan anak dengan susu ibu sehingga dua tahu?

In sha Allah..Kak Ummu nak share supplemen yang kak Ummu amalkan untuk menyusukan sepenuhnya 2 tahun dengan susu badan anak-anak kak Ummu. Anak pertama sehingga 2 tahun 3 bulan dan anak kedua sehingga 2 tahun 9 bulan.

Alhamdulillah..anda pun boleh juga :)

 
Set Menyusu Shaklee


Senarai vitamin yang kak ummu amalkan sepanjang penyusuan 2 tahun anak-anak dengan susu ibu:

1) Energizing Soy Protein (ESP) 
- merupakan minuman yang wajib diminum setiap hari bagi ibu-ibu menyusu. Jadi wajib sebab kesannya yang ohsem kepada kualiti susu ibu :)
- ia sejenis susu soya yang sangat tinggi kandungan protein
- ia menepati 7 kriteria soya yang selamat diambil dan sudah semestinya organik. 
- memandangkan komposisi utama susu badan adalah protein, maka ESP sememangnya supplement yang membantu memperbanyakkan susu badan. 
- minum ESP ini secara konsisten dan anda dapat melihat susu perahan anda semakin pekat. Lagi pekat lagi lemak berkrim dan baby mudah kenyang :)

Nota Penting:
- jika anda berusaha untuk banyakkan susu dengan memakan sumber soya yang lain seperti tempe, air soya, jangan lupa bahawa protein adalah sangat sensitif kepada pemanasan. 
- jadi kemungkinan peratusan protein adalah sangat minima ya.. Disebabkan faktor itulah ESP tidak boleh dibancuh bersama air panas

2) Vitalea Iron Formula  
– berfungsi sebagai multivitamin yang mengandungi 28 jenis nutrien lengkap. 
- dapat membantu memberi kecergasan dan tenaga kepada ibu-ibu menyusu. 
- kadangkala ibu menyusu sudah rasa pemakanan seharian sudah mencukupi, tetapi masih rasa penat dan faktor penat juga antara salah satu faktor produksi susu merudum.

Nota Penting:
- ramai ibu menyusu yang abaikan multivitamin sebab rasa tak penting, tapi percayalah kalau anda ada tanda-tanda seperti cepat mengantuk, letih, penat untuk uruskan kerja-kerja rumah, rasa nak pitam selepas mengepam atau menyusu..kak ummu really RECOMMENDED ambil Vitalea ini bersama Vitamin C 
-  dua vitamin ini bila makan bersama

3) B Complex
- dikenali sebagai vitamin anti stress dan pemberi ketenangan. Selain itu ia juga dapat membaiki kesihatan urat saraf. 
- hanya sebiji sehari dapat memberi kelegaan berpanjangan kepada ibu menyusu. 
- jika anda sentiasa happy dan tenang, susu pun mencurah-curah keluar, in shaa Allah

Nota Penting: 
- digalakkan untuk diambil pada waktu pagi, sebab akan rasa sepanjang hari kurang stress dan semua perkara yang terjadi pada hari tersebut dapat ditangani dengan mudah dan tenang..TRUST ME!
- ini vitamin yang kak ummu ambil setiap hari tanpa miss dan kalau pening kepala boleh up kan dos (rujuk pengedar masing-masing tentang cara pengambilan dan tips tentang b complex ini tau!)

4) Vitamin C Sustained Release 
– Anti oksidan semulajadi dan mampu menggalakkan salur darah supaya sihat. Ia juga sebagai perisai kepada sebarang jangkitan atau pun sebagai sistem imunisasi.  

Nota Penting:
- jika anak tidak sihat, ibu menyusu boleh double dos untuk tingkatkan sistem imun anak melawan penyakit (rujuk pengedar masing-masing cara pengambilannya)
- khasiat vitamin dapat disalurkan melalui susu ibu..ini yang kak ummu amalkan sebab anak masih baby tidak boleh makan ubat kan..  

5) Alfalfa Complex 
- gandingan ESP bersama alfalfa memang super mantap dan memang tak dapat dinafikan lagi. 
- milkbooster yang paling mudah diamalkan dan dibawa ke mana-mana :)
- antara HOT ITEM kerana ianya juga mempunyai beberapa fungsi yang lain seperti ejen detox, merawat keputihan, pengetat vagina dan mengurangkan resdung dan masalah kegatalan.

Nota Penting:
- kena minum banyak air sebab Alfafa ini tinggi fiber 
-alfafa ini boleh dijadikan masker muka, boleh tanya pengedar masing-masing macam mana nak buat masker ini tau! 
 
6) Ostematrix 
- gabungan kalsium dan magnesium di dalam satu vitamin yang dipanggil Ostematrix. 
- untuk pengetahuan semua, penyerapan kalsium adalah di tahap paling optimum jika diambil bersama magnesium. Jadi, memang sangat sesuai la jika anda ibu yang tak suka minum susu atau ibu yang agak liat nak membancuh susu. 
- kalsium memang supplement wajib untuk ibu menyusu kerana anda sedang berkongsi segala nutrien bersama anak yang sedang disusukan. 

Nota Penting:
- jika ibu menyusu ada alahan susu, bolehlah amalkan Ostematrix ini. Kak ummu tak boleh nak minum susu tepung (tak tertelan okeh), so ini adalah alternatif untuk dapatkan kalsium
- ia juga direka sebagai tablet MUDAH DITELAN tau
- bila masa TERBAIK untuk makan Ostematrix? Silalah tanya pengedar masing-masing tau. Korang dah beli..kenalah dapat guide yang betul..kan?

Supplemen yang kita makan ini adalah salah satu daripada usaha. Ia jadi asbab untuk susu banyak dan dapat menyusukan anak sehingga dua tahun. 

Tidak semua orang perlukan supplemen untuk banyakkan dan tidak semua orang mampu menyusukan anak tanpa menggunakan supplemen. 

Jadi..kita sebagai ibu lah yang kena bijak membuat pilihan sama ada untuk keluarkan belanja beli susu formula atau beli supplemen yang beri manfaat untuk ibu dan juga anak.

Nak lagi banyak tips-tips penyusuan?
In Sha Allah kak Ummu akan kongsikan dalam blog ini..tapi kalau yang dah beli Set Menyusu daripada kak Ummu, ofkos dapat macam-macam lagi tips dan ilmu dengan lebih cepat dan mudah..in sha Allah :)


Anda mungkin berminat:

Petua Merawat Puting Melecet Ketika Menyusu

Kebaikan B Complex Shaklee Untuk Ibu Menyusu

Puting Kosong dan Air Kosong Kepada Bayi

 

 

Jika ada apa-apa pertanyaan lanjut tentang produk Shaklee atau berminat untuk order, hubungi :
012-222 9578 (whatsapp)

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma. EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya. 

Info, tips-tips ada dikongsi di dalam FB Secret grup. Nak join? callin2 saya k..


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
Whatsapp 012-222 9578 untuk Join Keahlian atau Berminat Untuk Order
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, boleh jumpa di pick up point:
1) Masjid Uniten , Bangi 
2) Stesyen Minyak Caltex, Sg Sekamat, Kajang dan 
3) Menara Tulus, Presint 3, Putrajaya (weekdays).
Anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Wednesday, 14 September 2016

Kenapa Pentingnya Jadual Mengepam?

Bismillahirrahmanirrahim... 




Hai ibu-ibu menyusu! Dah berapa kali MENGEPAM hari ini?

Ada missed sesi mengepam? Sekali sekala tak mengapa...tapi jangan selalu tau..nanti kesannya susu akan terus merundum. Nanti nak catch up balik untuk banyakkan susu akan mengambil masa semula. 

Tugas mengepam susu ni antara perkara rutin bagi ibu-ibu yang bekerja.

Tahukah anda bahawa jadual mengepam susu secara konsisten membantu ibu mengekalkan pengeluaran susu?


Bayangkan anda meninggalkan anak selama lapan jam sehari ketika keluar bekerja namun hanya mengepam sekali atau dua kali, tentu sahaja penghasilan susu akan semakin berkurangan.

Untuk mengekalkan momentum susu agar sentiasa dihasilkan, ibu perlu menghantar isyarat ke otak. Ia boleh dilakukan menggunakan kaedah jadual mengepam yang konsisten. Ibu jangan sesekali culas dengan jadual tersebut. Disiplin itu penting!

Selang masa mengepam adalah mengikut jarak masa bayi menyusu. Di awal usianya dua bulan, biasanya bayi menyusu dalam tempoh dua jam sekali dan semakin meningkat mengikut peningkatan usianya.

Jadi, ibu boleh tetapkan masa mengepam yang sama setiap hari supaya otak terbiasa menghantar isyarat penghasilan susu dan ibu juga tidak terlupa dengan masa mengepam.

Contoh sesi mengepam yang disarankan adalah seperti berikut:

Sesi 1 : 9 pagi

Sesi 2: 12 tengahari

Sesi 3: 3 petang

Sesi 4: 6 petang

Info penting yang mesti diketahui ibu, jangan percaya kata-kata kononnya tunggu sehingga payu dara bengkak baru boleh mengepam. Tidak kira sama ada payu dara anda bengkak atau tidak, ibu wajib pam susu!

Ini ialah cara ibu merangsang kilang susu supaya sentiasa aktif. Walaupun payu dara tidak bengkak, susu akan tetap keluar juga. Jangan risau walaupun susu yang dipam sekadar 1 auns kerana percayalah hasil yang diperoleh tetap cukup untuk keperluan anak anda.


Jika ada apa-apa pertanyaan lanjut tentang produk Shaklee atau berminat untuk order, hubungi :
012-222 9578 (whatsapp)

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma. EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya. Info, tips-tips ada dikongsi di dalam FB Secret grup. Nak join? callin2 saya k..


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
Whatsapp 012-222 9578 untuk Join Keahlian atau Berminat Untuk Order
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, boleh jumpa di pick up point:
1) Masjid Uniten , Bangi 
2) Caltex, Sg Sekamat, Kajang dan 
3) Menara Tulus, Presint 3, Putrajaya (weekdays).
Anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Thursday, 8 September 2016

20 Perkara Perlu Tahu Tentang Penyusuan Susu Ibu

Bismillahirrahmanirrahim... 





~Sumber Majalah PA&MA Ogos 2008..
 
1)      Penyusuan PERTAMA seelok2nya dilakukan secepat mungkin selepas bayi dilahirkan, untuk merangsang penghasilan dan pengeluaran

2)      Sebelum menyusukan bayi,ibu haruslah melembutkan payudara dgn meletakkan TUALA HANGAT pada payudara

3)      Susu badan mengandungi 87.5 peratus air.Oleh itu,banyakkan MINUM AIR sekurangnya enam hingga lapan gelas sehari. (minum sehari2-3liter..plain water tau...bukan air yang berwarna atau bergas...)

4)      Semakin KERAP ibu MENYUSUKAN bayinya, semakin banyak susu dihasilkan. (konsep supply on demand...umpama air dalam telaga....takkan kering...kalau duduk di rumah boleh direct feeding..tapi kalau kerja..kenelah kerap pam..jangan tunggu breast bengkak baru nak pam..salah tu yer)

5)      Ibu yg menyusukan secara eksklusif akan kerap LAPAR (sebab tu ibu2 perlu lebih kalori dari biasa..dan makan lebih dari ibu2 normal...tapi bukan kata boleh melantak yer... the key is kerap..kerap makan..tapi sederhana)

6)      Sepanjang tempoh menyusu, bayi akan MAKAN apa saja makanan yang dimakan oleh ibunya. Ibu harus mengawal mengambilan kafein, gula kerana ia mudah meresap di dalam tubuh

7)      Ibu2 digalakkan kerap menyusukan anak WAKTU MALAM kerana tahap prolaktin tinggi (boleh buat power pumping sekali sehari sebelum tidur)

8)      Ibu hendaklah berhati hati semasa MENCUCI payudara. Elakkan daripada  menyapu sabun pada bahagian aerola dan puting

9)      Mencuci payudara dengan AIR SUAM adalah terbaik

10)   Payudara yg penuh dan tidak diperah akan menyebabkan BENGKAK dan rasa tidak selesa

11)   Bayi yg minum susu ibu secara eksklusif jarang diserang penyakit kerana susu ibu mengandungi ANTIBODI yang berupaya melawan penyakit

12)   VitaminA, B komplex, C dan Asid folik antara vitamin PENTING perlu semasa menyusukan bayi (ambil multivitamin dan supplemen yang tidak mengandungi pewarna atau perisa tambahan)

13)   Susu ibu lebih MUDAH DIHADAM berbanding susu formula

14)   Menyusukan bayi dgn susu badan akan membantu tubuh ibu kembali ke BENTUK ASAL dengan lebih cepat (6 bulan pertama..jangan rush nak diet...makan ikut keperluan...insyaAllah)

15)   Susu ibu berupaya meningkatkan perkembangan OTAK dan kognitif bayi

16)   Hormon oxytocin yg terkandung dlm susu ibu membantu MENGECUTKAN RAHIM 

17)   80 peratus sel dalam susu ibu terdiri daripada 'makrofaj'. Sel tersebut berfungsi untuk MEMBUNUH bakteria,fungus dan virus

18)   Menyusukan bayi dgn susu ibu mengurangkan risiko OBESITI di kalangan kanak kanak (bayi tak obes..tapi montel dan montok dgn baby fat)

19)   Susu ibu menyediakan NISBAH kandungan lemak, karbohidrat, dan protein yg tepat untuk keperluan bayi mengikut tahap umur mereka

20)   Ibu yg menyusu tidak boleh mengambil UBAT-UBATAN tanpa nasihat doktor

Saya harapkan info ini akan menjadi perkongsian yang baik buat ibu2 menyusu. Teruskan USAHA anda kerana hanya Tuhan yang mengetahui betapa besarnya pengorbanan anda.


Jika ada apa-apa pertanyaan lanjut tentang produk Shaklee atau berminat untuk order, hubungi :
012-222 9578 (whatsapp)

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma. EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya. Info, tips-tips ada dikongsi di dalam FB Secret grup. Nak join? callin2 saya k..


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
Whatsapp 012-222 9578 untuk Join Keahlian atau Berminat Untuk Order
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, boleh jumpa di pick up point:
1) Masjid Uniten , Bangi 
2) Caltex, Sg Sekamat, Kajang dan 
3) Menara Tulus, Presint 3, Putrajaya (weekdays).
Anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Tuesday, 23 August 2016

Air Sejuk vs Air Panas

Bismillahirrahmanirrahim... 

 


Sebenarnya minum air sejuk juga baik untuk tubuh tapi haruslah pada waktu yang sesuai. Berikut dikongsi kebaikan minum air sejuk dan waktu yang tepat untuk anda mengambilnya agar bermanfaat pada kesihatan tubuh.

(1) Selepas bersenam

Sewaktu bersenam, suhu tubuh akan meningkat dan minum air yang sejuk akan menurunkannya kembali.

(2) Melawan panas

Minum air sejuk terutama pada musim panas disarankan bagi kesihatan tubuh. Air sejuk diserap dengan cepat oleh tubuh dibanding air panas.

(3) Membantu menurunkan berat badan

Kunci penurunan berat badan adalah menaikkan kadar metabolime tubuh agar dapat membakar kalori lebih banyak lagi.

Antara cara paling berkesan untuk tujuan ini adalah minum atau mandi air sejuk, ia dapat meningkatkan metabolisme tubuh.
Jangan minum air sejuk bila...

Elak minum air sejuk ketika sedang makan. Minum air sejuk semasa makan atau selepas makan akan menyebabkan tubuh membuang banyak tenaga untuk meningkatkan suhunya. Ia akan melambat pencernaan yang hujungnya berkait dengan masalah lemak pada perut.

 

 

Manfaat Minum Air Panas
 
Tak lengkap jika tak huraikan tentang manfaat minum air panas atau suam yang mana cukup baik diamalkan.

(1) Mempercepatkan pencernaan


Menurut perubatan Ayuverda dan masyarakat Cina kuno, sebaiknya minum segelas air suam pada pagi hari. Ia akan mengaktifkan sistem pencernaan dan mencegah masalah pada perut.

(2) Mengeluarkan racun dari tubuh

Minum air suam juga membantu mengeluarkan toksin dari tubuh selain membersihkan tubuh dan mencegah jerawat serta masalah kulit.

Untuk menambah khasiatnya, tambah perahan jus lemon dalam segelas air suami dan minum setiap pagi.

(3) Melancarkan pernafasan

Air panas juga baik bagi mereka yang memiliki masalah pada saluran pernafasan. Air ini membantu pengeluaran lendir di saluran pernafasan.

(4) Mengurangkan rasa sakit

Sewaktu air panas mengalir dalam aliran darah, ia sekali gus berfungsi sebagai penghilang rasa sakit semula jadi.

Jadi jika mengalami sakit pada sendi atau perut kerana haid, segelas air hangat dapat membantu mengurangkannya.

Rujukan: Vanillakismis


Jika ada apa-apa pertanyaan lanjut tentang produk Shaklee atau berminat untuk order, hubungi :
012-222 9578 (whatsapp)

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma. EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya. Info, tips-tips ada dikongsi di dalam FB Secret grup. Nak join? callin2 saya k..


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
Whatsapp 012-222 9578 untuk Join Keahlian atau Berminat Untuk Order
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, boleh jumpa di pick up point:
1) Masjid Uniten , Bangi 
2) Caltex, Sg Sekamat, Kajang dan 
3) Menara Tulus, Presint 3, Putrajaya (weekdays).
Anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Friday, 5 August 2016

Kenapa Anak Pertama Anak Yang Terindah Dan Paling Istimewa?

Bismillahirrahmanirrahim... 





ANAK PERTAMA YANG INDAH YANG ISTIMEWA

Apabila kita hamil anak kedua dan seterusnya, maka anak pertama akan jadi sasaran kemarahan kita. Letih melayan macam-macam karenah yang menyakitkan hati. Maka kita tengking-tengking dan marah, kita cubit dan pukul.

Kemudian di malam hari kita mula sebak melihat wajah di kecil, mula menyesal dan taubat, lalu berharap dan berjanji kita tak buat lagi. Namun di lain hari, kita lupa dan mengulangi….

Ingatlah bahawa yang pertama itu yang paling istimewa. Dialah tempat kasih pertama tercurah, Dialah peneman tatkala sunyi dan lara. Dialah penghibur tiada pengganti. Dialah yg pertama menghuni rahim mulia ini.

Sudah-sudahlah kita marahkan dia kerana kita yang tersilap mendidik…Kita yg salah…kita yg belum pandai…..

Ingatlah sentiasa, si kecil ini adalah ujian untuk membawa kita ke syurga mahupun neraka… Dia permata hati , pengikat kasih sayang, melaluinya Allah salurkan rezeki tak putus-putis, Allah kuatkan semangat dan sabar kita, Allah buatkan kita rajin usaha dan yakin dgn janji Allah…


Ajarlah dia tentang tauhid, membesarkan Allah. Ajarkan dia takut hanya kepada Allah

Mohon apa sahaja hanya kepada Allah

Syaitan musuh yang nyata. Jangan ikut syaitan

Buat baik Allah sayang

Orang yang Allah sayang, akan masuk syurga

Sayang adik, kasihan adik, maafkan adik…

Rajin belajar, Allah suka

Syukur walau dapat sedikit, orang yang syukur, Allah akan tambah lagi banyak

Pujuk dia dgn kasih sayang, doakan dia dengan kasih sayang, tegur dia dgn kasih sayang, tegas bukan tengking, tegas bukan kasar, tegas bukan cubit sakit-sikit, tampar wajahnya…Allah….kasihani dia….

Dia anak pertama, dahulu dia tiada, kita harap dia ada, lalu bila Allah beri dia kepada kita, mengapa kita tak jaga baik-baik, mengapa mudah geram dan marah?

Adakah dia menyenangkan kita atau menyusahkan kita? Jika menyusahkan, bukankah lebih baik jika Allah ambil dia semula???Senang hati, tentu kita boleh tersenyum lebar kan….?

Wahai ibu & ayah,

Dia anak, dia penuh karenah, itulah ujian. Bukan menghukum, mendenda tak henti-henti, lalu memujuk ambil hati semula…Berdoalah dgn doa surah Al Furqan ayat 74.

Sayangi dia sepenuh hati. Sayangi dia kerana Allah. Sayangi dia bukan kerana dia baik dan dengar kata…. Tapi sayangi dia kerana dia permata pertama anugerah terindah dari Allah, melaluinya kita belajar mengenal kasih tuhan….Uruskan dia dgn sabar.TAUBAT dan teruslah TAUBAT kerana kita ibu & bapa mulia yg penuh kasih sayang, bukan kasar dan bengis….

Sumber: Noor Laila Aniza Binti Zakaria 


Jika ada apa-apa pertanyaan lanjut tentang produk Shaklee atau berminat untuk order, hubungi :
012-222 9578 (whatsapp)

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma. EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya. Info, tips-tips ada dikongsi di dalam FB Secret grup. Nak join? callin2 saya k..


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
Whatsapp 012-222 9578 untuk Join Keahlian atau Berminat Untuk Order
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, saya adalah pengedar Shaklee di kawasan 
1)Kg Sg Merab Luar, Bangi 
2) Sg Sekamat, Kajang dan 
3) Menara Tulus, Presint 3, Putrajaya (weekdays).
Anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Tuesday, 26 April 2016

Petua Hilangkan Batuk Kanak-kanak Secara Semulajadi

Bismillahirrahmanirrahim... 

 Artikel ini menerangkan:
1)  Satu Petua Mudah Atasi Masalah Batuk Berkahak
2) Bagaimana Masalah Batuk Boleh Diatasi Dengan Mudah
3) Tahap Keberkesanan Masalah Batuk Berkahak Ini Boleh Diatasi




Semua orang pun ambil maklum hal ini iaitu cuaca sekarang tengah panas dan berjerebu. Jerebu ini baru je lagi muncul sejak minggu lepas di kawasan Semenanjung. Udara tidak berapa sihat ini memang senang lah untuk kita jatuh sakit. Kita ini bukan tertumpu pada orang dewasa sahaja tapi orang tua, kanak-kanak dan bayi juga. Demam, selsema dan batuklah yang paling kerap sekali berlaku.

Alhamdulillah, Irfan (6 tahun) dan Ikhwan (2 tahun lebih) sihat walafiat. Ada batuk tapi tak severe..tak teruk sangat . Batuk2 gatal cenggitu hihi. Bila diorang dah start jer batuk memang akak jaga2 lah diorang tu betul2 sebab bila dah start daripada batuk nanti selsema lah dan seterusnya demam. Alaaahaii...ini dah susah sikit dah nak jaga bila dah demam

Prevention is better than cure kan?..So memang awal-awal dah get ready prevent diorang demam walaupun ada baiknya untuk diorang demam untuk tingkatkan imunisasi badan tapi tak semuanya demam baik untuk tingkatkan sistem imun kann..kalau demam lama..demam suhu tinggi tak semestinya bawa kebaikan tapi..akan ada banyak masalah lain pula yang akan timbul contohnya batuk berkahak, nafas semput, sawan jika demam suhu terlalu tinggi dan lain-lain.

So, Ummu nak kongsikan apa yang Ummu buat bila Irfan dan Ikhwan dah start nak batuk. Kalau pun diorang dah batuk..Ummu still buat cara yang sama.

Petua Atasi Masalah Batuk Berkahak Kanak-Kanak Secara Semulajadi 

Mulut Ikhwan tengah kemam / nak kunyah Omega hihi

Petua untuk hilangkan batuk anak-anak kita tanpa ubat-ubatan adalah dengan mengamalkan Omega Guard Shaklee. Alhamdulillah berkesan. Alkisahnya, my anaks ni susah nau nak makan ubat..lagi la kalau sejenis cecair ni. Lebih banyak menyirami baju daripada tersiram kat dalam tekak huhu..memang agak bersilat nak masukkan ubat dalam mulut diorang. Tak dan sensorang ..kena berdua takpun bertiga untuk suruh diorang makan ubat huhu..

Tapi ada baiknya juga diorang ni susah nak makan ubat ..kalau tak..Ummu memang berharap kat ubat jer lah untuk diorang. Tiap kali batuk ..tiap kali tu lah sumbat ubat..tiap kali demam tiap kali tulah sumbat ubat lagi..agak-agaknya dalam tempoh 6 tahun (Irfan)..berapa banyak ubat dia dah makan? Kebaikannnya? sembuh cepat dengan ubat?

Sejak dah jadi Pengedar Shaklee..banyak ilmu-ilmu tentang vitamin ini yang Ummu belajar..sama ada melalui secret grup FB Shaklee, testimoni customer , pembacaan dan lain-lain. Salah satunya adalah info tentang Omega Guard yang membantu atasi masalah batuk berkahak ini. Apa gunanya ilmu jika tidak diamalkan kann..



Bagaimana Omega Guard Shaklee Bantu Atasi Masalah Batuk? 


Omega Guard Shaklee mengandungi asid lemak Omega-3 yang secara semulajadinya boleh meningkatkan sistem imunisasi dan menyihatkan paru-paru. Omega 3 ini bertindak mencairkan kahak dan mengurangkan keradangan. Hingus selsema juga boleh cepat kering. Oleh itu, ia sangat membantu bagi anak-anak yang ada masalah batuk berkahak/ bronkitis dan juga asma.
 

Kenapa perlu cairkan kahak akibat batuk?
Fungsi ubat batuk pun sama iaitu untuk mencairkan kahak..jadi apa salahnya mengamalkan vitamin/ supplemen untuk bantu atasi masalah batuk berkahak ini kan? 

3 Sebab Mengapa Perlu Cairkan Kahak Akibat Batuk:

1) Membantu anak tidur lebih lena pada waktu malam.
Selalunya anak kerap terjaga dari tidur pada waktu malam disebabkan batuk, sedap-sedap jer tidur tetiba boleh terbatuk2..dalam satu malam boleh 2-3 kali anak kita terbangun disebabkan batuk ini. Jika waktu tidur malam mereka terganggu, anak-anak ini akan kelihatan letih di siang hari dan emosi mereka juga akan terganggu. Kesian mereka kan..

2) Mengelak daripada jangkitan paru-paru
Kanak-kanak memang sukar untuk membuang kahak sendiri ketika batuk. Dengar jer diorang batuk bersungguh-sungguh sampai berair mata..mak pun bersungguh-sungguh jugakla suruh buang/ muntah/ keluarkan kahak tu..tapi keciwa huhu..diorang boleh pulak telan balik..aduuhaii..tak boleh nak marah..dorang tak reti.. nak buat macam mana..dah ajar dah..siap cakap ulat la kena buang la..tapi tak menjadi huhu..

So..apabila amalkan Omega Guard Shaklee..ia mencairkan kahak..ia lebih mudah untuk dikeluarkan daripada badan apabila kahak itu cair. Sama ada melalui muntah atau pembuangan najis. Dan...sekurang-kurangnya kahak yang telah cair itu tidak berkumpul di paru-paru anak-anak kita. Itu yang jadi bahaya kalau kahak itu berkumpul di paru-paru dan menyebabkan jangkitan virus.

3) Anak-anak sukar untuk bernafas 
Apabila kahak yang pekat dan tidak dikeluarkan dari badan..ia akan berkumpul berhampiran paru-paru..sebab itu kalau sudah melebihi 3 hari dan kita lihat nafas anak turun naik dan sukar untuk bernafas..maksudnya sudah banyak kahak berkumpul. Anak akan kelihatan penat jika mereka sukar untuk bernafas..tenaga mereka digunakan untuk lebih berusaha untuk bernafas. Jadi cepat-cepat pastikan atasi masalah batuk ini secepat mungkin tau.


Omega Guard Shaklee hanya boleh diambil oleh kanak-kanak berusia setahun ke atas. Bagi yang usia bawah setahun dan masih menyusu badan, ibu yang disarankan untuk mengambilnya.

Kalau nak tahu, Omega Guard Shaklee bukan sahaja baik untuk atasi masalah batuk berkahak, ianya merupakan supplement terbaik untuk otak anak menjadi lebih bijak. Omega Guard Shaklee mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk otak. Ia membantu meningkatkan keupayaan ingatan dan daya pembelajaran. Oleh itu ia sangat sesuai untuk dijadikan makanan tambahan bagi kanak-kanak yang sedang membesar.


Tahap Keberkesanan Omega Guard Shaklee Mengatasi Masalah Batuk Berkahak


Sepanjang pengalaman Ummu gunakan Omega Guard Shaklee untuk anak-anak sebagai pengganti ubat batuk ini, paling cepat dalam masa satu hari dah nampak kesannya..bagi makan hari ini..esoknya dah takde batuk2..tapi ada juga sampai seminggu bagi makan..barulah elok. Maksudnya tak berkesan lah tuh? Bukan tak berkesan tapi bergantung kepada keadaan yang menyumbang kepada lambatnya batuk tu nak sembuh. 

Macam mana nak pastikan ianya berkesan?
Pastikan anak-anak yang batuk ini minum air masak secukupnya. Tak semestinya kena minum air suam, air sejuk2 sikit (tanpa campur ais ketul) pun ok. Kita time musim panas, tekak bila dah haus mestilah nak pekena air sejuk2 untuk sejukkan tekak kan? Macam itu lah anak-anak kita ni.  

Makan pun sama, elakkan makanan bergoreng/ berminyak, makanan ringan dan makanan segera (fast food).   

Cuba kurangkan aktiviti di luar rumah terutamanya di shopping complex. Orang-orang yang kat shopping complex ini bukanlah terdiri dari golongan orang yang sihat walafiat walaupun sihat poket yer haha..(ehh??)...kadang2 diorang sesuka hati batuk menganga..cer tutup dengan tisu/ sapu tangan...tapi tak banyak orang nak buat cenggitu kan. So, duduk rumah atau keluar ke tempat yang kurang pencemaran udara atau tempat yang kurang kebarangkaliannya untuk dapat jangkitan penyakit melalui sebaran udara.

Omega Guard Shaklee adalah supplemen, ia adalah dari bahan natural, halal, ada kajian klinikal..Ia adalah salah satu cara yang kita boleh pilih untuk gantikan ubat. Kalau makan ubat batuk pun..kalau seminggu tak elok..bila fikir balik seminggu hirup ubat batuk huhu..kesian anak kita. At least kita dah bagi anak-anak ini makan makanan yang baik2 sebagai alternatif. Ibu-ibu lain pun ada cara masing-masing kan..yang mana elok, baik dan anda tahu info sedalam-dalamnya apa yang anda buat..bolehlah terusnya. Bukan mengikut nya jer orang lain buat kita pun buat tau..kena banyakkan membaca juga tau.

Okey..panjang nau pulak entry kali ni..hihi..2 hari nak siapkan post ini..melampau kan..tu lah lama nak tenguk 'rumah' ini..

Jika berminat untuk order Omega Guard Shaklee, boleh lah klik link ini: OMEGA GUARD

  
 
Jika ada apa-apa pertanyaan lanjut tentang produk Shaklee atau berminat untuk order, hubungi :
012-222 9578 (sms/whatsapp)

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma. EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya. Info, tips-tips ada dikongsi di dalam FB Secret grup. Nak join? callin2 saya k..


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
Whatsapp 012-222 9578 untuk Join Keahlian atau Berminat Untuk Order
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, saya adalah pengedar Shaklee di kawasan 
1)Kg Sg Merab Luar, Bangi 
2) Sg Sekamat, Kajang dan 
3) Menara Tulus, Presint 3, Putrajaya (weekdays).
Anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Copyright © Moms Beauty Shoppe . Designed by Whitey Mommy