Friday, 24 March 2017

Pengalaman Menggunakan Set Menyusu Shaklee


Bismillahirrahmanirrahim... 

Semoga ceria hari ini yer ibu-ibu semua. Hari ini Kak Ummu nak kongsikan macam mana pengalaman menggunakan Set Menyusu Shaklee. Alhamdulillah Kak ummu dapat menyusukan dengan susu ibu kedua-dua anak lelaki sehingga umur mereka 2 tahun dengan menggunakan set menyusu shaklee.
 
Pengalaman Menggunakan Set Menyusu Shaklee


Kak Ummu nak kongsikan pengalaman ini supaya mommies to be atau ada ibu-ibu yang berhasrat untuk menyusukan anak akan datang dengan susu ibu boleh cuba set menyusu shaklee ini.

Mula-mula kak Ummu consume Shaklee bermula dengan set berpantang & milkbooster iaitu Vitalea, B Complex , Vitamin C, Alfafa dan Zinc. Terjebak menggunakan Full Set Menyusu Shaklee apabila tiba-tiba susu merudum selepas makan ubat dari doktor. Hati-hati tau mommies semua..sebelum makan ubat tu, kena google atau tanya-tanya orang lain yang pernah makan ubat itu sama ada mengganggu tak pengeluaran susu ibu.  

Pada mulanya doktor tu kata tak ganggu pun susu ibu tapi malangnya..susu merudum terus lepas sekali makan ubat tu. Jadi, kak Ummu contact dengan pengedar kak Ummu dan bagitahu masalah yang berlaku. Sebelum makan ubat itu, Kak Ummu boleh dapat 20 oz sekali pam..tapi selepas itu nak dapat 1oz pun susah.

Pengedar Shaklee itu pun cadangkan untuk tambah ESP untuk baik pulih semula pengeluaran susu. Masa ini, kak Ummu belum berdaftar sebagai ahli shaklee lagi. Jadi kak Ummu belilah ESP dan konsisten minum sambil makan juga Alfafa sebagai milkbooster. Vitamin-vitamin lain untuk berpantang kak Ummu konsisten juga makan. Semua vitamin yang Kak ummu makan ini adalah Fullset Menyusu Shaklee. Kenapa set ini? Sebab pengambilan nutrien dan vitamin mineral yang mencukupi untuk tubuh badan amatlah penting bagi memastikan tubuh badan kita dapat berfungsi dengan lebih cekap.
 
Set Milkbooster ESP & Alfafa




Alhamdulillah..dalam masa 7 hari susu yang dipam semakin lama semakin meriah. Semasa susu tengah merudum dan nak kembali banyak, susu yang kak Ummu pam cukup-cukup untuk baby tanpa gantikan dengan susu formula. Susu formula dah stand by time ni, takut-takut baby lapar tak cukup susu. Tapi langsung tak guna pun susu formula tu. Selepas konsisten amalkan set menyusu Shaklee, kak Ummu dapat buat stok semula dan kak Ummu perasan yang EBM juga pekat. Bila susu pekat, baby minum sikit jer pun dah kenyang. Sampaikan tukang urut bila nampak EBM tu dia ingat susu formula eheh..sedangkan susu tu lah yang ummu pam.
 
Bengkak Susu Semasa Ikhwan Umur 6 bulan


Gambar EBM di atas guna pam manual Avent. Tiba-tiba masa cuti hari sabtu kena bengkak susu. Nasib baik ada spare pam di rumah sebab pam Medela tinggalkan di ofis. Masa ni Ikhwan dah berumur 6 bulan pun masih terkena bengkak susu. Alhamdulillah rezeki banyak hasil gunakan set menyusu shaklee. EBM ni bolehlah buat tambahkan stok susu kan.
EBM Kena Buang


Gambar-gambar EBM di atas ni pulak adalah ebm yang kena buang huhu. Sayang nak buang tapi dah tak cukup tempat untuk simpan dan ada yang dah expired. Ummu pakai fridge 2 pintu, so ebm boleh tahan hingga 3 bulan sahaja. So, susu-susu ini tak sempat nak diminum dan ada yang belum expired terpaksa buang juga sebab nak letak ebm yang lebih baru.

Penangan set menyusu shaklee ni lah yang menyebabkan peti ais rumah penuh dengan ebm sahaja. Takde ruang nak simpan ayam daging ker, beli terus masak jer. Bukan itu jer tau, terpaksa tumpang simpan kat peti ais di rumah ibu. Kalau tak, banyak lagi la kena buang.

Set Menyusu Shaklee

Ini lah set menyusu shaklee yang membantu kak ummu fully breastfeeding Irfan dan Ikhwan. Sangat berbaloi beli set ini kerana membantu bukan sahaja banyakkan susu semata-mata tapi baby juga lebih sihat dan kulit mereka cantik dan gebu.  Kalau kena gigit nyamuk pun takdelah tinggalkan parut.

Kak Ummu pun dapat kebaikan daripada set ini juga tau. Kulit jadi lebih glowing dan parut-parut jerawat semakin pudar. Kesihatan pun jadi lebih baik sebab dah jarang kena selsema atau demam. Kalau kat ofis ada yang selsema atau batuk2, susah lah nak berjangkit kat kita sebab set menyusu shaklee ni tingkatkan sistem imun kita daripada senang terkena jangkitan penyakit.

Secara keseluruhannya, set menyusu shaklee ni boleh banyakkan susu, tingkatkan kesihatan baby dan ibu, membantu menjaga kecantikan luaran ibu dan lain-lain.



Ada yang masih ragu-ragu dan tercari-cari SET MENYUSU yang sesuai, kak Ummu HIGHLY RECOMMENDED cuba sendiri dan alami pengalaman sendiri dengan SHAKLEE . Kak Ummu akan guide cara ambil vitamin yang betul dan kongsikan tips-tips penyusuan secara ekslusif. Whatsapp 012-222 9578 untuk konsultan segera.


Anda mungkin berminat:

Cara Atasi Masalah Keputihan

Bagaimana Vitamin C Boleh Cerahkan Kulit?

Petua Merawat Puting Melecet Ketika Menyusu





Jika ada apa-apa pertanyaan lanjut tentang produk Shaklee atau berminat untuk order, hubungi :
012-222 9578 (whatsapp)

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma. EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya. 

Info, tips-tips ada dikongsi di dalam FB Secret grup. Nak join? callin2 saya k..


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
Whatsapp 012-222 9578 untuk Join Keahlian atau Berminat Untuk Order
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, boleh jumpa di pick up point:
1) Masjid Uniten , Bangi 
2) Stesyen Minyak Caltex, Sg Sekamat, Kajang dan 
3) Menara Tulus, Presint 3, Putrajaya (weekdays).
Anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.


Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Monday, 13 March 2017

Ketahui 5 Suhu Yang Betul Untuk Simpan Susu Ibu Yang Diperah

Bismillahirrahmanirrahim... 

Kredit:PAMA

 
Ketahui cara menyimpan EBM

 

Tips ini kak Ummu nak kongsikan bagi ibu-ibu menyusu yang bekerja sama macam kak Ummu. Kenapa? Kebanyakan yang buat stok susu ini adalah ibu-ibu yang bekerja. Kalau surirumah jarang lah nak buat stok sebab  boleh direct feeding. 

Jadi, penting untuk ibu-ibu tahu cara nak simpan susu ibu yang diperah yang dipanggil Susu Ibu Perahan (SIP) atau Express Breast Milk (EBM) bagi memastikan susu yang diperah tidak basi atau rosak. EBM mempunyai tempoh masa tertentu untuk disimpan di bawah suhu-suhu tertentu, contoh kalau simpan di dalam peti ais pintu satu, tempoh ianya masih elok untuk diminum berbeza dengan yang disimpan di dalam peti ais pintu dua.

Jom kita tengok :)

1. Suhu bilik (25°C hingga 37°C)

Susu ibu perahan yang disimpan pada suhu ini hanya bertahan sehingga empat jam sahaja. Anda perlu memastikan keadaan persekitaran susu ibu perahan disimpan adalah bersih.

2. Bilik berhawa dingin (15°C hingga 25°C)

Susu ibu hanya boleh disimpan maksimum lapan jam sahaja di sini. Anda mestilah memastikan botol susu atau plastik yang digunakan disimpan dalam suhu yang sentiasa sejuk. Sebaiknya bungkus bekas penyimpanan susu ibu dengan tuala sejuk bagi mengekalkan ia sentiasa sejuk.

3. Peti sejuk suhu kurang daripada -4°C

Susu ibu yang disimpan dalam peti sejuk bersuhu ini bertahan optimum lapan hari di dalam keadaan yang sangat bersih. Simpan susu di bahagian paling belakang peti sejuk kerana suhunya lebih sejuk.

4. Peti ais suhu kurang daripada -4°C

Susu ibu perahan boleh tahan selama dua minggu jika disimpan dalam peti sejuk satu pintu dan tiga bulan dalam peti sejuk dua pintu.

Simpan susu ibu perahan pada suhu -18°C adalah selamat daripada pencemaran bakteria walaupun proses enzimatik yang terkandung di dalam makanan mungkin tidak boleh dihapuskan.

5. Peti sejuk beku (Deep freezer)

Susu ibu perahan boleh disimpan selama enam bulan dalam peti sejuk jenis ini. Anda cuma perlu memastikan suhu peti sejuk beku ini sentiasa kekal di bawah 20°C sepanjang masa.

Sekiranya anda melakukan proses menyahbeku peti ais, susu yang disimpan mampu bertahan sehingga 24 jam sahaja dan ia tidak boleh dibekukan semula. Jangan sesekali memandang remeh tentang perkara ini jika anda benar-benar mahu memberikan yang terbaik kepada Si Manja.

Nak lagi banyak tips-tips penyusuan?
In Sha Allah kak Ummu akan dikongsikan dalam blog ini..tapi kalau yang dah beli Set Menyusu daripada kak Ummu, ofkos dapat macam-macam lagi tips dan ilmu..in sha Allah :)


Anda mungkin berminat:


20 Perkara Perlu Tahu Tentang Penyusuan Susu Ibu

5 Soalan Tentang Penyusuan Yang Mencabar

Petua Merawat Puting Melecet Ketika Menyusu





Jika ada apa-apa pertanyaan lanjut tentang produk Shaklee atau berminat untuk order, hubungi :
012-222 9578 (whatsapp)

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma. EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya. 

Info, tips-tips ada dikongsi di dalam FB Secret grup. Nak join? callin2 saya k..


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
Whatsapp 012-222 9578 untuk Join Keahlian atau Berminat Untuk Order
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, boleh jumpa di pick up point:
1) Masjid Uniten , Bangi 
2) Stesyen Minyak Caltex, Sg Sekamat, Kajang dan 
3) Menara Tulus, Presint 3, Putrajaya (weekdays).
Anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Monday, 6 March 2017

7 Persediaan Penyusuan Sebelum Bersalin

Bismillahirrahmanirrahim... 





Ibu-ibu hamil / mengandung adakah sudah bersedia untuk penyusuan susu ibu selepas bersalin nanti?

Penting tau gali ilmu sebanyak mungkin tentang penyusuan susu ibu semasa tengah mengandung. Masa Kak Ummu mengandung anak pertama, kak Ummu hanya sibuk baca ilmu-ilmu tentang mengandung jer..nak tahu pertumbuhan baby dalam kandungan, makanan apa yang elok, surah apa kena baca dsb. Tapi ilmu-ilmu penyusuan susu ibu, kak Ummu tak banyak sangat baca walau pun memang dah niat dari awal nak susukan dengan susu ibu sama macam ibu kak Ummu.

Ibu kak Ummu susukan dengan susu ibu semua anak-anaknya 7 orang. Kak Ummu ingat senang jer nak susukan anak sebab ibu kak Ummu pun ada pengalaman, so kalau ada benda tak tahu boleh tanya je kan...

Tapi...agak kelam kabut sebenarnya..tak semudah dan tak sesenang yang disangka. Sebabnya baby pun lain-lain ragam, body kita pun lain, pengeluaran susu ibu pun lain. Jadi, nasihat kak Ummu, silalah gali ilmu penyusuan susu ibu tau.

Di bawah kak Ummu senaraikan 7 persediaan menyusu sebelum bersalin yang penting untuk ibu-ibu hamil ambil tahu.

1. Perkakasan Penyusuan Susu Ibu

Ini yang paling penting kalau nak menyusukan susu ibu. Belajar dari pengalaman kak Ummu ni..Al kasihnya, anak kak Ummu yang pertama tak dapat nak direct feed dan susu pun susah nak keluar sampai kena bengkak susu. Masa ni, pam susu belum ada kat tangan..dah order tapi belum sampai. Alhamdulillah, penjual itu kata boleh tukar order sebab dia pun belum delivery (item pending dari oversea), so dia cod terus pam lain. Akhirnya, dapat juga pam susu.

Jadi, sediakan lah pam susu seawal mungkin walaupun anda hanyalah suri rumah. Terutamanya yang baru pertama kali hamil sebab tak tahu anak nanti macam mana kan. Pastikan juga apa-apa yang berkait dengan pam susu kena lah sediakan juga contohnya botol / palastik perahan, pencuci botol susu, berus botol susu dll.

2. Bersihkan puting semasa hamil

Checklist yang ini kak Ummu buat masa mengandung anak kedua. Alhamdulillah, serba sedikit membantu juga untuk susu ibu keluar selepas bersalin.

Ibu-ibu boleh mula bersihkan puting payudara semasa trimester akhir kehamilan. Kadang-kadang kita tak perasaan ada susu mengalir sebab ia terlalu sedikit. Jika tidak dibersihkan kerak dan kotoran akan menyekat pengaliran keluar susu ibu. Selain itu, kerak ini boleh menyebabkan luka pada puting apabila dihisap bayi.

Cara untuk bersihkan puting:
- Gunakan cotton bud dan celup sedikit minyak bayi
- Gosok-gosokkan pada permukaan puting. Perlahan-lahan jer tau, sebab semasa ini puting kita agak sensitif
- Biarkan seketika dan kemudian sapu dengan kapas lembap
- Tidak perlu dibasuh sabun

3. Bantuan kecemasan

Siap sedia dengan apa-apa masalah yang sering dihadapi oleh ibu-ibu selepas bersalin. Apa yang kak Ummu boleh kongsikan ini adalah berdasarkan pengalaman kak Ummu dan juga customer-customer yang beli vitamin Shaklee dari kak Ummu.

Antaranya:
1- Bengkak susu- sediakan kubis atau paling mudah adalah Lecitin Shaklee

2- Puting melecet atau merekah - sediakan krim organik atau paling mudah Vitamin E Shaklee
 
3. Susu Tiada - amalkan makanan yang boleh galakkan susu ibu, pastikan tiada kesan bahaya pada bayi atau boleh cuba ESP, Alfafa dan Ostematrix. Pengalaman kak Ummu yang pernah susu drop akibat makan ubat dari doktor, 3 jenis supplemen ini sangat membantu dan disertai langkah-langkah tertentu yang kak Ummu sedia untuk berkongsi.
 

4. Pakaian Mesra Menyusu

Persediaan awal pakaian yang sesuai juga amat penting untuk membantu melancarkan proses penyusuan. Antara yang wajib dimiliki ibu yang menyusukan ialah sekurang-kurangnya dua helai coli menyusu, pad payudara dan pakaian yang boleh dibuka pada bahagian hadapan seperti pijama atau blaus berbutang di hadapan. Kini banyak di pasaran baju khas untuk ibu yang menyusu yang lebih praktikal dipakai selepas bersalin kelak.

5. Hospital rakan bayi

Seboleh-bolehnya pilih untuk bersalin di hospital rakan bayi. Sekiranya anda bakal bersalin di hospital biasa, pastikan anda mencatat dalam pelan kelahiran anda yang anda akan menyusukan bayi secara eksklusif dan tidak mahu disusui dengan puting tiruan atau susu formula. 

Penggunaan cawan kecil dan syringe untuk memberi susu perahan dibolehkan sekiranya wujud keadaan anda tidak boleh menyusukan secara eksklusif. Hal ini penting untuk mengelakkan masalah keliru puting pada bayi baru lahir. Berbincang dengan doktor tentang pelan anda dan ia berjalan seperti yang dirancang!
 

6. Sokongan rakan-rakan atau saudara mara

Mulalah bertanya-tanya dengan kawan-kawan yang ada pengalaman penyusuan susu ibu. Dapatkan tip-tips dan dengar pengalaman kawan yang bercerita. Walaupun anda sudah banyak membaca, pengalaman yang kawan anda alami mungkin akan sama dengan masalah yang anda hadapi. Jadi, senang untuk berkongsi cerita dan selesaikan masalah dengan seberapa segera kan..  

Kalau anda ada membeli supplemen daripada pengedar Shaklee, dapatkan juga tips-tips dari pengedar. Cari pengedar yang mudah untuk anda bertanya jika ada masalah penyusuan nanti. Ini adalah tanggungjawab pengedar sebab itu kalau ada yang message kak Ummu tanya itu ini, kak Ummu suruh orang itu tanya dengan pengedar yang dia beli dulu. Ini untuk mengelakkan dari isu lepas tangan atau pengedar yang kejar keuntungan semata-mata.

Customer yang beli dari kak Ummu, in sha Allah kak Ummu guide dan bagi tip-tip penyusuan. Ada beberapa customer yang terus join ahli masa mula-mula beli set vitamin dari kak Ummu dan kak Ummu pun senang nak guide dan masukkan ke dalam secret group.
 

7. Usahakan bersalin tanpa indius

Ini adalah ilmu baru yang Ummu boleh kongsikan.  Menurut buku The Thinking Woman's Guide to a Better Birth karya Henci Goer, penyaluran ubat-ubatan dan cecair melalui alat saluran intravena (IV) semasa proses indius  bagi mencetuskan kontraksi dan bukaan rahim ibu akan menyebabkan payudara membengkak yang menyakitkan dan menyukarkan penyusuan pada peringkat awal selepas bersalin.

Jadi, sebaik-baiknya bersalinlah secara normal tanpa induce kerana ia memudahkan proses penyusuan yang bakal berlangsung kelak.

 
Anda mungkin berminat:

8 Tip Atasi Bengkak Susu/ Clogged Duct

Petua Merawat Puting Melecet Ketika Menyusu 

Set Menyusu Shaklee - Penyusuan Susu Ibu Sehingga Dua Tahun


Jika ada apa-apa pertanyaan lanjut tentang produk Shaklee atau berminat untuk order, hubungi :
012-222 9578 (whatsapp)

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma. EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya. 

Info, tips-tips ada dikongsi di dalam FB Secret grup. Nak join? callin2 saya k..


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
Whatsapp 012-222 9578 untuk Join Keahlian atau Berminat Untuk Order
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, boleh jumpa di pick up point:
1) Masjid Uniten , Bangi 
2) Stesyen Minyak Caltex, Sg Sekamat, Kajang dan 
3) Menara Tulus, Presint 3, Putrajaya (weekdays).
Anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Friday, 3 March 2017

5 Perkara Salah Faham Tentang Susu Badan Tak Cukup


Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum..





Selalu kak Ummu dengar ibu-ibu mengadu tentang ini..susu badan tak cukup..dah pam tapi sikit jer. Kak Ummu selalunya bagi jawapan positif dan bagi kata-kata semangat. Sambil-sambil tu bagi juga tips nak banyakkan susu macam mana..tanya macam mana pemakanan, cara pam dan lain-lain.

Rasa rugi kalau tak dapat susukan anak dengan susu ibu. Tapi..terpulang lah kalau kawan kita tu nak teruskan susu ibu atau tak kann..

Dalam banyak-banyak perkara yang diadukan..ada juga kata-kata mereka yang perlu diperbetulkan. So..kita sama-sama kongsi ilmu ini ya.

Jom kita tengok satu persatu.


1. Payudara kecil atau lembik

Ibu-ibu yang ada payudara kecil, jangan risau kalau susu untuk baby tak cukup. Saiz payudara bukan penentu banyak atau sedikit susu ibu. Ada juga kenalan kak Ummu yang badannya besar dan payudara juga besar tetapi susu badan tak berapa nak meriah..yang mana akhirnya top up dengan susu formula.

Lagi satu, berdasarkan pengalaman kak Ummu..kadang-kadang rasa macam payudara bila pegang macam lembik...rasa macam tak banyak susu..tapi bila baby nak juga breastfeed..bila try bagi ehh??..Ada jer susu sebab nampak kat tepi mulut baby ada sikit2 tumpah susu.

Sebenarnya..cara dan amalan pemakanan kita yang perlu dijaga untuk pastikan  susu badan kita sentiasa mencukupi. Saiz payudara bukan penentu jumlah susu ibu taw ;)

2. Tidak ada rasa engorgement atau bengkak susu

Kebanyakan ibu-ibu selepas bersalin akan melalui pengalaman bengkak susu. Payudara bengkak menandakan susu itu ada..cuma tidak dapat disalurkan keluar.

Tetapi, selepas beberapa bulan..jarang untuk melalui pengalaman yang sama iaitu bengkak susu lagi terutamnaya bagi ibu-ibu yang direct breastfeeding. Ini kerana bayi berupaya untuk mengosongkan payudara. Tapi tak bermakna susu ibu sudah tidak cukup jika tak lagi rasa bengkak susu.

Susu ibu akan mencukupi buat si manja mengikut permintaan dan umur bayi ketika itu. So..jangan jangan risau okeh !

3.Susu tiada bila diperah (guna tangan atau pam)


Sebenarnya, jumlah susu badan yang dapat diperah/dipam tidak menggambarkan jumlah susu anda. Ini kerana ada perbezaan hasil perahan sama ada perahan menggunakan tangan atau menggunakan pam susu. Jenis-jenis pam susu juga salah satu faktor yang boleh menghasilkan susu perahan banyak atau sedikit.

Kak Ummu kalau guna pam susu manual susu perahan tak dapat banyak sangat..tapi kalau guna pam elektrik..hasil perahan boleh katakan dua kali ganda berbeza tau

So..kawan-kawan mungkin boleh periksa atau buat sikit kajian tentang jenis pam yang sesuai dengan diri sendiri, teknik-teknik mengepam, keadaan anda ketika mengepam (cara duduk dsb). Susu anda mungkin sebenarnya banyak tapi disebabkan perkara-perkara di atas, susu perahan anda jadi sikit. Tak boleh la nak kata susu anda tak cukup tau :)
 

4. Ibu tidak mengalami  'susu meleleh'

Kalau dah start bekerja, susu yang dipam memang akan dapat sikit kurang daripada macam biasa kita pam masa cuti bersalin 2-3 bulan tu. Pengalaman Kak Ummu, hanya mengalami susu meleleh ini kalau jadi bengkak susu..terskip pam susu atau baby kurang menyusu masa malam tadi. Masa berpantang selalulah rasa susu meleleh ni kalau baby tidur lama sangat dan kita pun tak pam susu.

Walaupun susu dah tak meleleh, tak semestinya susu badan kita tak cukup untuk baby. Susu yang dihasilkan adalah berdasarkan permintaan. Badan kita bijak mengeluarkan kuantiti susu yang diperlukan oleh baby. Susu yang dipam semasa bekerja sebenarnya masih cukup mengikut kepeluan baby. Tak semestinya tiada susu meleleh maksudnya susu jadi tak cukup taw..
 
Lagi satu, untuk makluman susu meleleh ni disebabkan oleh tindakan otot pada puting susu. Setiap ibu mempunyai keupayaan otot yang berbeza, jadi tahap 'kebocoran' juga tidak sama antara satu sama lain.

5. Tidak mengalami let-down reflex

Let down reflex ialah bila puting tiba2 mengeluarkan susu, dan membuatkan si ibu berasa seperti dicucuk2 di bahagian payudaranya.

Kalau baby dah besar dalam 1 ke 1 tahun lebih, ikutkan pengalaman kak Ummu, rasa let down reflex ni jarang berlaku. Tapi masa mula-mula masuk kerja selepas cuti bersalin..tengok je gambar anak..akan rasa let down reflex ni.

Lama-lama bila dah takde rasa ini..tak semestinya susu dah tak boleh keluar lagi tau..Kak Ummu dulu walaupun tak rasa..teruskan jer mengepam setiap hari ikut jadual macam biasa. Akhirnya dapat juga menyusukan kedua-dua anak sehingga 2 tahun lebih. Alhamdulillah..

Salah faham tentang penyusuan susu ibu ini boleh menyebabkan ibu-ibu buat keputusan untuk bertukar kepada susu formula. Semoga dengan perkongsian ini boleh membantu ibu-ibu di luar sana berjaya menyusukan anak dengan susu ibu sehingga 2 tahun..In Sha Allah..


Jika ada apa-apa pertanyaan lanjut tentang produk Shaklee atau berminat untuk order, hubungi :
012-222 9578 (whatsapp)

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma. EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya. 

Info, tips-tips ada dikongsi di dalam FB Secret grup. Nak join? callin2 saya k..


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
Whatsapp 012-222 9578 untuk Join Keahlian atau Berminat Untuk Order
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, boleh jumpa di pick up point:
1) Masjid Uniten , Bangi 
2) Stesyen Minyak Caltex, Sg Sekamat, Kajang dan 
3) Menara Tulus, Presint 3, Putrajaya (weekdays).
Anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Copyright © Moms Beauty Shoppe . Designed by Whitey Mommy