Wednesday, 18 October 2017

Jom Makan 4 Makanan ini Sebelum Tidur

Bismillahirrahmanirrahim... 

4 Makanan Sebelum Tidur

 Oleh: Rapi

Tahukah anda bahawa pemakanan juga mempengaruhi tidur? Pasti ada antara anda yang sedang merana  kerana sukar tidur malam. Jika terlelap pun hanya sekejap kerana tidur sering terganggu. Usah susah hati, artikel kali ini menerangkan tentang empat makanan yang boleh menjamin tidur yang berkualiti.

Kesemua makanan ini membantu menenangkan otot yang tegang, menenangkan fikiran dan mengaktifkan hormon serotin dan melatonin untuk membantu anda tidur dengan lebih lena.

Namun, harus diingat agar tidak terus tidur selepas makan. Sebaiknya biarkan makanan diproses dan tunggulah sehingga dua jam selepas makan baru anda mulakan tidur lena.
 
1. Teh & madu
Minumlah teh sebelum tidur dan elakkan dari mengambil minuman berkafien yang tidak elok untuk kesihatan jika diamalkan selalu. Teh Chamomile dikatakan mempunyai kesan penenang yang dapat menurunkan stress fizikal mahupun mental.  Manakala teh hijau mengandungi Theanine yang juga membantu manusia untuk lena dalam tidurnya.

2. Badam
Penting untuk sediakan kacang badam di rumah anda. Hal ini kerana badam mengandungi magnesium yang berupaya membantu manusia untuk mudah tertidur dan merehatkan otot-otot badan. Bukan itu sahaja, badam juga mengandungi protein yang berupaya menstabilkan kadar kandungan gula dalam darah ketika tidur.

3. Pisang
Kandungan magnesium dan potassium yang baik di dalam pisang mampu membantu anda untuk tidur dengan lebih lena. Jika anda mengambil pisang sebelum tidur, Triptofan yang terkandung di dalam pisang akan ditukarkan oleh sel-sel badan kepada hormon serotin dan melatonin yang berguna sebagai hormon penenang otak.

4. Flaxseed
Kalau anda nak tahu, flaxseed kaya dengan asid omega-3 yang dapat membantu memperbaiki mood anda. Flaxseed ini sesuai diambil ketika sedang mengalami stres atau tekanan berat. Tidur juga pasti akan lebih nyenyak.

Kak Ummu nak bagi tips kepada yang mengamalkan supplemen Shaklee. Kalau semua makanan di atas tiada ketika anda mengalami masalah untuk tidur atau anda berasa lapar tapi tak mau makan makanan yang menggemukkan, semua di atas boleh digantikan dengan supplemen Shaklee. Vitamin yang mana?


Ini dia, iaitu ESP (protein), Ostematrix (magnesium+kalsium) atau Omega Guard (omega 3). Selalunya, kak Ummu suggest customer untuk amik Ostematrix sebelum tidur, tetapi kalau sesiapa yang tak amik Ostematrix bolehlah pilih yang antara dua lagi tu ya.


Jika ada apa-apa pertanyaan lanjut tentang produk Shaklee atau berminat untuk order, hubungi :
012-222 9578 (whatsapp)

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma. EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya. Info, tips-tips ada dikongsi di dalam FB Secret grup. Nak join? callin2 saya k..


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
Whatsapp 012-222 9578 untuk Join Keahlian atau Berminat Untuk Order
Konsultansi PERCUMA diberikan.
Untuk dapatkan secara COD, boleh jumpa di pick up point:
1) Masjid Uniten , Bangi 
2) Caltex, Sg Sekamat, Kajang dan 
3) Menara Tulus, Presint 3, Putrajaya (weekdays).
Anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Tuesday, 17 October 2017

Protein Soya Pilihan Terbaik untuk Ibu yang Sibuk!

Bismillahirrahmanirrahim... 

 
Protein Soya Untuk Ibu Yang Sibuk


Ketahui 5 sebab mengapa protein soya penting untuk seorang ibu!


Sebagai seorang ibu, komitmen bukan sahaja terhadap keluarga tetapi juga kerjaya. Komitmen sebegini menjejaskan pengambilan makanan mereka kerana mereka sering mengambil makanan yang tidak seimbang atau tidak makan sebarang makanan langsung. Ia adalah amat penting bagi seorang ibu untuk mengambil minuman protein soya kerana ia dapat memberikan mereka tenaga untuk menjalani rutin seharian. Ketahui dengan lebih lanjut mengenai bagaimana protein soya dapat membantu golongan ibu.

(1) Meningkatkan Seri Kulit

Untuk kulit yang berseri, berikan kulit anda protein yang berkualiti tinggi lengkap dengan kesemua amino asid perlu. Protein soya mengandungi isoflavon yang mempunyai aktiviti estrogenik yang membantu merangsang kulit untuk kelihatan lebih muda1. Kajian turut menunjukkan bahawa pengambilan isoflavon soya membantu meningkatkan keanjalan kulit2

(2) Menguatkan Rambut dan Kuku

Keguguran rambut dan kuku yang rapuh sering dikaitkan dengan pemakanan yang tidak berkhasiat serta kekurang nutrien, terutamannya protein. Kekurangan asid amino perlu, menyebabkan badan tidak dapat menghasilkan keratin yang mencukupi. Akibatnya, rambut dan kuku kelihatan nipis dan rapuh3.

(3) Melegakan Ketidakselesaan Perut

Komitmen dan jadual harian yang padat menyebabkan pengambilan makanan diabaikan dimana ia boleh mendatangkan masalah ketidakhadaman, pedih hati, perut kembung atau gastritis, sekiranya dibiarkan berlarutan. Protein soya yang mudah disediakan dan berkhasiat memberikan si ibu hidangan yang cepat pada bila-bila masa, di mana jua. Kajian juga menunjukkan bahawa protein soya dapat mengurangkan penghasilan asid gastrik berlebihan dan memastikan perut anda sihat6.

(4) Menyokong Kehamilan Yang Sihat

Kesihatan sepanjang tempoh kehamilan adalah amat penting  untuk perkembangan bayi serta ibu mengandung. Dalam tempoh ini, ibu mengandung haruslah mengambil protein yang mencukupi bagi memenuhi keperluan janin yang sedang membesar. Pengambilan protein secara konsisten dalam tempoh kehamilan dapat membantu meningkatkan berat dan ketinggian bayi baru lahir, dan mengurangkan peratusan kelahiran bayi yang tidak cukup berat4.

(5) Menggalakan Penghasilan Susu Ibu

Susu ibu merupakan nutrisi yang terbaik bagi tumbesaran  dan perkembangan bayi. Ia juga kaya dengan antibodi yang merupakan sumber imunisasi pertama dalam saluran usus untuk bayi yang baru lahir5. Walaubagaimanapun, ibu yang sibuk sering mengabaikan pemakanan mereka semasa tempoh penyusuan. Dengan protein soya yang berkualiti tinggi, ia membantu memenuhi keperluan protein dalam pemakanan seseorang ibu yang menyusu serta membantunya menjalani tempoh penyusuan yang lebih lancar.

Pengalaman kak Ummu bersama ESP ni bila bergelar ibu berpantang, ibu menyusu dan ibu mengandung. Alhamdulillah, semua khasiat dan kebaikan protein soya kak Ummu dapat rasa, baby pun sama dapat khasiatnya.  

Siapa2 yang belum mencuba, WAJIB cuba tau! Sekali cuba, mesti konsisten lepas tu bila dah dapat kebaikan2 nya :)

Rujukan:
1. Accorsi-Neto A, Haidar M, Simoes R, Simoes M, Soares-Jr J, Baracat E. Effects of isoflavones on the skin of postmenopausal women: a pilot study. Clinics
(Sao Paulo). 2009, 64, 505-10
2. Izumi T, Makoto S, Obata A, Masayuki A, Yamaguchi H, Matsuyama A. Oral intake of soy isoflavone aglycone improves the aged skin of adult women. J Nutr Sci
Vitaminol. 2007, 53, 57-62.
3. WebMD. How Diet Affects Your Hair. Available at http://www.webmd.com/beauty/hair-health-11/eat-hair-type?page=1. Last accessed May 9, 2014.
4. Selma C.L , Gurmeet S , and Kim M, Effects of protein energy supplementation during pregnancy on fetal growth: a review of the literature focusing on contextual
factors. Food Nutr Res. 2013; 57: 10.3402/fnr.v57i0.20499
5. Martin C.R,Pei-Ra Ling P.R,and George L. Blackburn G.L. Review of Infant Feeding: Key Features of Breast Milk and Infant Formula, Nutrients. 2016 May; 8(5): 279
6. Alada A.R.A, Ajayi F.F, *Alaka O.O and Akande O.O, Gastric Acid Secretion and Experimental Ulceration in rats fed Soybean Diet Preparations , African Journal of
Biomedical Research, Vol. 8 (2005); 203 - 205

Jika ada apa-apa pertanyaan lanjut tentang produk Shaklee atau berminat untuk order, hubungi :

012-222 9578 (whatsapp/telegram)

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma. EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya. 

Info, tips-tips ada dikongsi di dalam FB Secret grup. Nak join? callin2 saya k..


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
Whatsapp/ Telegram 012-222 9578
Untuk dapatkan secara COD,saya adalah pengedar Shaklee di kawasan 
Kajang dan Putrajaya serta kawasan berhampiran
Anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.


Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

5 Tips Bantu Untuk Pilih Sumber Protein Yang Betul

Bismillahirrahmanirrahim... 

Pening nak pilih soya protein? Dah macam-macam jenis soya protein di pasaran, kita pun dah tahu kebaikan soya protein ini terutamanya kepada yang tengah berdiet, ibu hamil dan juga kepada ibu menyusu.

Jadi, kak Ummu cuba bantu untuk kawan-kawan pilih soya protein yang TERBAIK dan BERKUALITI berdasarkan 5 kriteria di bawah. Happy reading ya :)

 
Sumber Protein Yang Betul


1. Protein Tumbuhan vs Protein Berasaskan Haiwan?  
Kedua-dua protein tumbuhan dan berasaskan haiwan mengandungi kandungan protein yang sama. Walaubagaimanapun, sumber berasaskan haiwan seperti daging merah atau ayam mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya dan berpenyakit. Protein soya lebih mudah dihadam, terutamanya di kalangan warga tua.

2. Kandungan Kolesterol Tinggi vs Kolesterol Rendah?
Protein berasaskan tumbuh-tumbuhan mengandungi sifar kolesterol.

3. Kandungan Tinggi Lemak vs Rendah Lemak?
Ayam mengandungi lemak tepu dan transfat. Manakala protein berasaskan tumbuhan bebas daripadanya. Jadi, makanlah kacang, biji-bijian, tauhu dan bijirin penuh yang memberikan anda protein tanpa lemak berlebihan.
 
4. GMO vs bukan-GMO?
GMO (Organisma yang diubahsuai secara genetik) ialah tumbuhan, haiwan, mikroorganisma atau organisma lain yang genetiknya telah diubahsuai menggunakan pengubahsuaian genetik atau teknik kejuruteraan. GMO ini telah dikaitkan dengan pelbagai risiko kesihatan.

5. Sumber Semulajadi vs Sumber yang diproses?
Seboleh mungkin dapatkan protein anda dalam keadaan semulajadi. Makanan yang diproses mungkin kehilangan kandungan nutrien. Apabila anda tidak mendapat protein yang mencukupi daripada diet anda, anda boleh memilih serbuk protein berkualiti tinggi yang memberikan asid amino dan kalsium untuk menguatkan tulang serta gigi.

OK dah baca kan..so bolehlah pilih soya protein anda berdasarkan kriteria di atas tanpa ragu-ragu. Kak Ummu dah buat pilihan iaitu ESP Soy Protein daripada Shaklee! Sebabnya ia menepati ciri-ciri soya protein yang berkualiti seperti di atas. Tak la risau pasal side effect ke..dan yang penting kena tahu sukatan pengambilan. 

Kak Ummu pun dapat consult daripada upline dan rakan-rakan dari dalam grup Shaklee (FB Grup). So..takdelah istilah makan semberono je tau..tu yang ada yang kata tak berkesan lah..naper tiba-tiba ada masalah lain lah. Kepada semua pembeli, kena dapatkan consultation daripada penjual tau..anda ada hak untuk dapatkan info-info berkaitan.

Nak order dari Kak Ummu, whatsapp/ telegram 012-222 9578!


Jika ada apa-apa pertanyaan lanjut tentang produk Shaklee atau berminat untuk order, hubungi :

012-222 9578 (whatsapp/telegram)

Konsultansi secara berterusan adalah Percuma. EKSLUSIF untuk customer yang membuat pembelian dari saya. 

Info, tips-tips ada dikongsi di dalam FB Secret grup. Nak join? callin2 saya k..


Ummu Athiyah binti Ismail
Shaklee ID (858104)
Whatsapp/ Telegram 012-222 9578
Untuk dapatkan secara COD,saya adalah pengedar Shaklee di kawasan 
Kajang dan Putrajaya serta kawasan berhampiran
Anda boleh dapatkan penjimatan sehingga 33% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM69 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.


Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Copyright © Moms Beauty Shoppe . Designed by Whitey Mommy